Савановић: Влада опредјељена за унапређење положаја борачке популације

DSC_7936_025365815
Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да су ресорно министарство и Борачка организација Српске дефинисали одређене  и да је у току припрема за потписивање меморандума у вези са статусом ове организације и рјешавањем проблема борачких категорија, за шта су потребна додатна усаглашавања.
“То ћемо врло брзо урадити у дијелу који се тиче јачања статуса лица која су учествовала у одбрамбено–отаџбинском рату”, рекао је Савановић данас на конференцији за новинаре у Бањалуци поводом обиљежавања 25 година од формирања Борачке организације Српске.
Он је поручио да припадници борачке популације у Српској заслужују и више од оног што тренутно имају, те истакао да им је Законом о правима бораца, инвалида и породица погинулих омогућен широк спектар права у оквиру економске моћи Српске.
Савановић је додао да ће Влада Српске омогућити да око 600 демобилисаних бораца који су напунили 65 година старости, а немају 15 година радног стажа, примају мјесечне износе у висини најниже пензије.
Он је подсјетио да је путем акционих планова запослено више од 2.000 дјеце погинулих бораца и да је још остало да се запосли нешто више од 1.000 лица.
Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић је рекао да ће јубилеј 25 година Борачке организације бити обиљежен сутра организовањем форума бораца у просторијама Народне скупштине Српске, на којем ће бити више од 150 учесника.
“Циљ је да се осврнемо на протекло вријеме и да сагледамо улогу војске и полиције, односно демобилисаних бораца у одбрамбено–отаџбинском рату из чије је борбе проистекла Република Српска”, навео је Савчић.
Он је најавио учешће већег броја гостију, међу којима су генерали Војске Републике Српске, као и члан Предсједништва бивше Југославије Борисав Јовић.
Борачка организација Републике Српске основана је 27. јуна 1993. године под називом Републичко удружење учесника рата од 1990. године, а садашњи назив организације је установљен 30. јуна 1996. године.