ЂОКИЋ: ДУХ АНТИФАШИЗМА КАО ТРАЈНО ОПРЕДЈЕЉЕЊЕ СОЦИЈАЛИСТА

01

Предсједник Социјалистике партије Републике Српске Петар Ђокић изјавио данас да се чланови ове странке традиционално окупљају на Козари на дан обиљежавања херојске битке на овој легендарној планини у Другом свјетском рату, чиме желе да потврде свој антифашистички дух.
“Овдје смо да обиљежимо дане када је вођена херојска битка голоруког, ненаоружаног српског народа на Козари, који је био данима под опсадом у намјери да се пробије из обруча и дође до слободе”, рекао је Ђокић новинарима на Мраковици, гдје је присуствовао обиљежавању 76 година од Битке на Козари и скупу СП-а организованом тим поводом.

Ђокић је рекао да су овим окупљањем социјалисти жељели да дају додатни значај овом скупу и страдању српског народа на подрују Козаре и Мраковице.

“Истовремено, жељели смо да потврдимо наш антифашистички дух и да укажемо на потребу да се чува антифашизам, вриједна тековина нашег народа и ових простора”, нагласио је Ђокић.

Он је додао да су у борби на Козари и многим другим мјестима дате хиљаде и хиљаде живота за слободу.

“Зато смо ми, као искрени поштоваоци антифашизма, у обавези да долазимо на ова мјеста и одамо почаст свима који су дали своје животе у борби за слободу, свима који су се борили против фашизма и да сачувамо сјећање на њих”, рекао је Ђокић.

Он је додао да су партизанске јединице на просторима бивше Југославије дале немјерљив допринос у сламању фашизма и да сви треба да буду поносни на ту херојску борбу за слободу.

“То требамо пренијети на младе генерације. Његујући традиције народноослободилачке борбе и сјећање на важне догађаје из наше историје, треба да окупљамо младе”, истакао је Ђокић.

00

Ђокић је био члан делегације Владе Републике Српске, која је са многобројним делегацијама Српске и Србије положила вијенац у спомен-комплексу на Мраковици, гдје је данас обиљежено 76 година од Битке на Козари у којој је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 их је протјерано и интернирано у логоре.

Обиљежавање су заједнички организовали одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова.

Битка на Козари, која је симбол страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу планине, 15 километара источно од села Међувође.

Ова битка, у којој су малобројне партизанске јединице браниле народ у збијегу, била је значајна за цјелокупни партизански покрет отпора, јер је представљала примјер јунаштва и одлучности бораца пред надмоћнијим и добро наоружаним непријатељем.

02

 

ФОТО АЛБУМ