ЂОКИЋ: ПДП ДА ЧЕСТИТА ВЛАДИ НА ПОВЕЋАЊУ ПЛАТА РАДНИЦИМА

20170724164721_435922

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да усвајање сета закона у Народној скупштини, чиме су повећане плате свим радницима у Српској, нема везу за предстојећим изборима, како то тврде у ПДП-у, него је повећање плата реална мјера Владе.

“ПДП и било ко, ко се бави том темом, требало би другачије то да анализира и каже – честитамо Влади. Могли су да кажу да желе веће плате, што бих разумио, али да је ово мјера коју није требало спровести и да је то на штету радника, то је страшно”, рекао је Ђокић новинарима данас у Српцу.

Он је навео да је Влада, планирајући економске мјере, раније најавила да ће се у ово доба размотрити могућности и донијети адекватне одлуке како би се обезбиједило повећање плата.

Ђокић је рекао да је повећање плата реална мјера Владе, те је изразио задовољство што је тај резултат остварен у овој години и у партнерској сарадњи са Унијом удружења послодаваца Српске и Привредном комором.

“Дакле, Влада се у корист радника одрекла прихода који припадају буџету /80 милиона КМ/, и то повећањем неопорезивог дијела дохотка са 200 КМ на 500 КМ”, рекао је Ђокић и додао да су поједине компаније већ поздравиле ту мјеру Владе.

Ђокић је нагласио да не види разлог да се БиХ уводе било какве санкције Енергетске заједнице, те да ова заједница треба да одустане од таквог начина притиска.

“Треба да будемо партнери, да се договарамо и сарађујемо. То је најбољи начин рјешавања енергетских проблема и питања”, рекао је Ђокић.

Он је додао да се на том плану ради у границама у којима се може издржати и на начин који је могућ у оквиру БиХ.

“Када бисмо гледали како Енергетска заједница води своју политику, они би итекако имали потребу да се баве тим другим државама, а не нама”, рекао је Ђокић