ЂОКИЋ: ЗАKОН О ЈАВНИМ НАБАВKАМА БиХ ИЗАЗВАО НЕГАТИВНЕ ПОСЉЕДИЦЕ ПО ПРЕДУЗЕЋЕ

ГАЦКО, 18. ЈУЛА /СРНА/ - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић на састанку са управом РиТЕ "Гацко" и представницима матичног предузећа "Електропривреда Републике Српске".

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Гацку да је Закон о јавним набавкама БиХ изазвао негативне посљедице по Рудник и Термоелектрану /РиТЕ/ “Гацко”, али да управа и Влада Републике Српске неће дозволити да буде угрожена производња у овом енергетском гиганту.

Министар Ђокић је истакао да, налажући одређене процедуре, Закон о јавним набавкама БиХ не штити јавни интерес и његовом примјеном су ово, али и нека друга предузећа оштећена, због чега је неопходно да се “озбиљно претресе” и донесу практична и боља рјешења која би била у интересу предузећа.

“Закон у великој мјери мора да препозна интерес државе и да је максимално заштити. Примјењујући овакав закон долазимо до проблема какви су наступили у РиТЕ `Гацко`”, рекао је министар Ђокић након разговора са управом РиТЕ “Гацко” и представницима матичног предузећа “Електропривреда Републике Српске”.

РиТЕ “Гацко” крајем прошле године покренуло је пред Судом БиХ управни спор против Kанцеларије за разматрање жалби БиХ због “незаконито проведеног поступка” по жалбама фирме “Нискоградња Марјановић” из Приједора, чиме је рад овог енергетског предузећа доведен у питање.

Kако би се обезбиједио угаљ за несметан рад Термоелектране “Гацко”, радове откривке је требало извршити најкасније до новембра прошле године, што је, како кажу у овом предузећу, онемогућила Kанцеларија за разматрање жалби БиХ незаконитим рјешењима да се спроведе поступак јавне набавке.

Министар Ђокић је нагласио да је један од проблема са којим се РиТЕ “Гацко” сусреће и рад судова у рјешавању управних поступака.

“Имамо вишемјесечно рјешавање судских процеса у овом произвођачу електричне енергије који би, према правилу, требало да буду ријешени у року од 30 дана. Суд БиХ то не ради, због чега ово предузеће има проблеме”, рекао је министар Ђокић и нагласио да ће се морати реаговати у вези са овим питањем и тражити измјена прописа и ажурност судова.

Према његовим ријечима, управа РиТЕ “Гацко” ће, уз помоћ Владе Српске, пронаћи начин да несметано и без проблема ради, упркос свим проблемима са којима се у претходном периоду сусретала у вези са откопом угља и снабдијевањем Термоелектране овим енергентом.

Министар Ђокић је подсјетио да је Влада Српске прошле седмице донијела закључак према којем је наложила РиТЕ “Гацку” да, у складу са законом, предузме све мјере да се обезбиједи несметана производња и довољне количине енергије у оквиру планских вриједности.

“Предузеће је претрпјело велику штету што није планирало капитални ремонт у прошлој години и што није ове године реализован, а то носи одређену врсту ризика за стабилан рад РиТЕ у овом и наредном периоду”, рекао је министар Ђокић.

Министар Ђокић је похвалио рад управе РиТЕ “Гацко” указујући на висок ниво посвећености раду и рјешавању сложених проблема са којима се сусрећу.

“Kод њих видим ентузијазам и спремност за изналажење рјешења и очекујем да ће то они успјешно и завршити”, нагласио је министар Ђокић.

Директор РиТЕ “Гацко” Миодраг Шешлија истакао је да има довољно угља до почетка редовног ремонта који је планиран за 3. август, али да ће рад овог предузећа бити доведен у питање уколико се не ријеше проблеми везани за откривку угља који трају већ неколикло мјесеци.

 

9c0bcee8-ffef-4449-8c3f-0dba3b0b312b#Министар Ђокић у Гацку посјета предузећу РиТЕ Гацко#Ministar Djokic u Gacku

 

Ђокић је поновио данас да је интерес Српске да гради нови термоблок у Гацку и да морају бити усаглашене све важне активности да не би било спорова или застоја у рализацији тог пројекта.
Ђокић је, након посјете Руднику и Термолектрани /РиТЕ/ “Гацко”, истакао да Влада Српске интензивно преговара са партнерима који су исказали интерес да заједно раде на овом значајном пројекту.

“Морамо усагласити све активности које су важне да не бисмо имали било какве спорове. Пројекат је од огромног значаја и велике вриједности. Морамо имати стрпљења да на пажљив начин дефинишемо међусобне односе да они не би били проблем за градњу”, рекао је Ђокић.

Он је истакао да му је драго да Управа предузећа има позитиван став према тој активности Владе и да ће учинити све да почне реализација тог пројекта у Гацку.

Ministar Djokic sa upravom preduzeca RiTE Gacko_312401220

 

 

Ђокић је изјавио да ће ускоро бити ријешен дугогодишњи проблем откупа станова радника Рудника и Термоелектране /РиТЕ/ “Гацко” у које су уселили прије неколико година.
Ђокић је истакао да је проблем оспоравања права власништва над становима присутан од 2012. године, када је РиТЕ “Гацко” изградила зграду и дала је на коришћење радницима, првенствено породицама погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних борацима.

“Морамо убрзати поступак рјешавања тог питања и настојаћемо да у оквиру постојећег закона о приватизацији државних станова нађемо рјешење”, рекао је Ђокић новинарима након разговора са управом РиТЕ “Гацко”.

Он је нагласио да ће, уколико се проблем не буде могао ријешити у оквиру оваквог поступка, као крајњу мјеру морати донијети посебан пропис који би регулисао проблем радника.

“Неоспорно је да је то имовина која је грађена да буде у њиховом трајном власништву без икаквих ограничења”, рекао је Ђокић и изразио наду да ће до краја године бити нађено рјешење за овај проблем.