ГЛУХАКОВИЋ: 2019. БИЋЕ ГОДИНА БАЊСКОГ ТУРИЗМА

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић изјавио је данас да ће менаџменти свих девет бања у Српској бити информисани како могу да аплицирају за средства која ће наредне године бити доступна искључиво за развој бањског туризма у Српској.
Глухаковић, који је данас разговарао са руководством Здравствено-туристичког центра “Бања Кулаши”, истакао је да ће 2019. у Републици Српској бити година бањског туризма.

“Обилазећи сав наш бањски потенцијал, од Вишеграда до Костајнице, разговараћемо и припремати менаџменте да могу аплицирати, а онда ћемо видјети који је износ средстава потребан и како ће бити обезбијеђена”, рекао је Глухаковић.

Он је као начине обезбјеђивања средства навео грант средства, кредитну линију ИРБ-а или јавно–приватно партнерство, које се у Кулашима показало као изванредно.

“Влада Републике Српске ће објединити све податке, након чега ће институцијама представити износ који треба одобрити за наредну годину”, рекао је Глухаковић.

Он каже да је веома значајно да у “Бању Кулаши” све више долазе гости из иностранства, махом из земаља ЕУ.

Глухаковић је истакао је да Здравствено-туристички центар “Бања Кулаши” због својих карактеристика заслужује пажњу Владе Српске, ресорног министарства, али и свих потенцијалних улагача.

“Ово је јединствен бањски капацитет у Републици Српској и у овом дијелу Европе, са специфичним лијечењем. Важно нам је да са менаџментом договоримо конкретне активности које ће Бања предузети како би за идућу годину што боље могли припремити пројекте и на здравственом, али маркетиншком плану”, рекао је министар трговине и туризма Републике Српске.

Директор “Бање Кулаши” Горан Земун најавио је да ће у наредном периоду бити осмишљени додатни садржаји које Бања може понудити својим гостима, као и да би у октобру требали бити отворени велнес и спа-центар.

“Смјештајни капацитети су нам попуњени у наредна два мјесеца. Повећава се број иностраних гостију што је добар показатељ. Све више гостију нам се враћа, што значи да су задовољни услугом”, рекао је Земун.

Он је навео податак да је у овој години удио туриста из иностранства 30 одсто у односу на укупан број гостију.

“Долазе нам гости из земаља у окружењу, али највећи број је из Словеније. Имамо добру сарадњу и са Пољацима, а долазе нам и гости из Аустрије и Њемачке”, прецизирао је Земун.

Он је додао да је фокус на развоју здравственог туризма, првенствено на кориштењу воде у овој бањи која је специфична и јединствена у Европи.

Бања Кулаши изграђена је поред извора са изузетно љековитом и јединственом високоалкалном хипотермалном водом, која се показала као посебно ефикасна за лијечење псоријазе. У Европи су, осим овог, регистрована још само два извора са сличним квалитетом воде.