САВАНОВИЋ: ДОСАДАШЊА ПОДРШКА “УДАС-у” 200.000 КМ

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске са 200.000 КМ у протеклих 12 година подржало је различите пројекте Организације ампутираца “УДАС”, а то ће чинити и убудуће, рекао је на отварању ликовне колоније у Бањалуци ресорни министар Миленко Савановић.
“Права инвалида не смију бити дискриминисана, нити смију бити угрожене њихове слободе. Демократија у једном друштву огледа се у томе колико оно уважава и поштује људе са инвалидитетом у смислу њихових људских и социјалних права на спорт, културу и разне врсте креација”, истакао је данас Савановић.

Представник делегације ЕУ у БиХ Ђанлука Ванини рекао је да ће ЕУ наставити да подржава сва настојања на уклањању мина, истичући да је један од циљева ЕУ на којем ће радити до 2025. године да БиХ буде без мина.

Ванини, који је отворио Ликовну колонију је рекао да је ЕУ један од највећих донатора у уклањању мина, те да је за те намјене већ донирала 46 милиона евра и подржала више од 200 породица у преко 25 општина у БиХ.

“Ова Ликовна колонија треба да скрене пажњу јавности на најважније – да се рјешава загађеност минама како би дјеца живјела безбједно”, истакао је Ванини.

Циљ ове Колоније јесте промовисање права, капацитета и креативних потенцијала преживјелих од мина и лица са инвалидитетом, те подизање свијести јавности о изазовима са којима се суочавају особе из ове категорије.