ЗАЈЕДНО, СИГУРНО И СНАЖНО У БОРБИ ПРОТИВ СТЕРИЛИТЕТА

У БиХ се сваки пети брачни пар сусреће проблемом неплодности, а, осим велики трошкова за лијечење и вантјелесну оплодњу, они се суочавају и са недостатком психичке подршке, речено је вечерас на предавању о репродуктивном здрављу које је организовао Актив жена добојске Социјалистичке партије /СП/.
Предсједник добојског Актива жена СП-а Бранислава Девић каже да се у БиХ сваки пети пар сусреће са проблемом стерилитета, те да је вечерашње предавање о овом проблему само једно у низу у оквиру пројекта “Заједно, сигурно и снажно у борби против стерилитета”.

Она је навела да у Добоју не постоји организација, односно савјетовалиште за овај проблем који је у порасту и да је намјера ове партије да се иницира њено формирање, с обзиром на то да добојска локална управа не издваја средства за подршку брачним паровима за вантјелесну или потпомогнуту оплодњу.

Један од иницијатора формирања таквог савјетовалишта Александара Софренић истакла је да је циљ да се парови током припреме за вантјелесну оплодњу добро припреме, да буду ментално здрави, што ће се покушати кроз предавања и радионице са стручним терапеутима.

06

Она каже да такви парови, осим великих трошкова, пролазе и кроз стрес, поготово жене које се излажу јаким хормоналним терапијама, као и да их евентуални неуспјех додатно емотивно слаби.

На предавању под називом “Одржавање здравље жена-јога смијеха” говорила је доктор-радиолог Биљана Максимовић, која је навела да се током дијагностичких услуга сусреће са проблемима парова који се припремају за вантјелесну оплодњу и код којих је неопходно утицати на “позитивно здравље”, посебно жене.

01