Манастира Светог Николе на Озрену данас је служен парастос и положени вијенци поводом Међународног дана несталих, те истакнуто да се у Републици Српској трага за 1.662 особе, као и да тражењем несталих лица треба да се баве ентитети.

Посмртни остаци 126 Срба са Озрена, који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату, још нису пронађени.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић навео је да, нажалост, многе жртве током протеклог рата нису пронађене.

“На самом Озрену нестало је 410 жртава, од којих се трага за још 126. На простору БиХ има 5.516 несталих, у Републици Српској 1.662”, навео је Савановић.

Он је рекао да је поразно што су слобода, правда и истина убијене током деведесетих година прошлог вијека, а чињеница да многи нестали нису пронађени “указује о несрећној судбини ових простора и злочинцима који и данас ходају, а нису кажњени”.

“Живим у увјерењу и нади да ће доћи дан када ће и они бити пронађени и бити кажњени, а Влада Републике Српске и ресорно министарство учиниће све у смислу логистике и свега другог да се помогне тим породицама које нису нашле своје најмилије”, поручио је Савановић.

Он је рекао да саосјећа са болом свих тих породица и, с обзиром да ратни злочин не може да застари, поручио да ће се радити на њиховом процесуирању.

“Народ ништа није тражио него је бранио свој простор, своју земљу, своју породицу и, нажалост, био жртва тих крвника који ће, надам се, бити процесуирани”, изјавио је Савановић.

01