ЂОКИЋ ПУСТИО У РАД МАЛУ ХИДРОЕЛЕKТРАНУ “ЈЕЛЕЧ”

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић пустио је данас у рад у Јелечу код Фоче малу хидроелектрану инсталисане снаге 4,8 мегавата, у чију изградњу је концесионар, словеначка компанија “Петрол” уложила 6.250.000 евра.

На свечаности је истакнуто да ће двије турбине мале хидроелектране “Јелеч” годишње производити од 14 до 18 гигават-часова електричне енeргије, што је довољно да се обезбиједи снабдијевање струјом 4.000 домаћинстава.

Министар Ђокић је навео да се пуштањем у рад ове електране побољшавају енергетски биланси Републике Српске која се за садашње и нове партнере потврђује као мјесто за сигурно инвестирање.

ff3fa8f0-d6ea-44f5-9f50-058d312fd12e#МХЕ ЈЕЛЕЧ#MHE Јelec Foca

“У посљедње три године пустили смо у рад двадесетак малих хидроелектрана, а тренутно се гради 14 хидроелектрана сличног капацитета. Истовремено, вршимо припреме за почетак градње великих енергетских пројеката, као што је Хидроелектрана `Бук Бијела` на Дрини и надам се да ћемо ускоро бити у ситуацији да распишемо јавни позив за избор партнера за њену градњу”, рекао је министар Ђокић.

Члан Управе Групације “Петрол” Рок Водник изразио је увјерење да ће наставити да инвестирају у пројекте обновљивих извора и енергетске ефикасности.

Начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да је ово четврта хидроцентрала изграђена у посљедње четири године на подручју ове општине.

“И од ове мале хидроелектране очекујемо корист за мјештане Јелеча, локалну заједницу и Републику Српску. Допринијеће побољшању путне инфраструктуре и обезбјеђењу електричне енергије, општина ће имати концесиону накнаду, а Српска нове потенцијале у хидроенергетици”, истакао је Машић.

Он је изразио задовољство најављеним пројектима градње хидроелектрана “Бук Бијела”, “Фоча” и “Паунци” на ријеци Дрини.

20180830_140946