ЂОКИЋ: “KОВНИЦА” ЗАСЛУЖУЈЕ СНАЖНУ ПОДРШKУ ВЛАДЕ

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је да предузећа попут фабрике “Kовница” у Билећи заслужују снажну подршку и помоћ Владе Српске, те да ће се потрудити да та помоћ што прије услиједи овом субјекту.

Министар Ђокић је навео да је власник предузећа Сеад Џафић прије годину дана купио “Kовницу” из стечаја, те да је овај производни погон у том тренутку био потпуно девастиран и та фабрика се налазила на ивици ликвидације.

“Власник је за годину дана уложио два милиона KМ у ремонт и припрему постројења за производњу, те санирање штете. Онај ко спасава овакав колектив заслужује снажну подршку Републике”, рекао је министар Ђокић новинарима у Бањалуци.

Министар Ђокић је напоменуо да се у фабрици ради специфичан посао – прстен лежаја за теретна возила, што подразумијева пуно пажње и изузетну прецизност.

“Радници `Kовнице` су то постигли и присутни су на изузетно захтјевном тржишту”, нагласио је министар Ђокић и додао да је циљ Владе да кроз процес реиндустријализације помогне оживљавању производње у предузећима овог типа.

385e67fc-c29f-4244-adac-5372163f1845#Ковница Билећа#Bileca

Власник “Kовнице” Сеад Џафић рекао је да предузеће данас запошљава 35 радника, који раде у двије смјене, те да дневно прераде око 2.500 прстенова.

“Наш основни производ је вањски и унутрашњих прстен лежаја за сва теретна возила, за све камионе које видимо на нашим путевима – `волво`, `сканија`, `мерцедес`, `ман`”, нагласио је Џафић.

Према његовим ријечима, како се оспособљавају поједине производне линије, тако се планира и ново запошљавање.

“Kоначан циљ је да овдје имамо полупроизвод, да оно што откујемо машински обрадимо, окалимо и пошаљемо нашем купцу 80 одсто завршен производ”, додао је Џафић.

Начелник Билеће Миљан Алексић навео је да је за ову локалну заједницу значајно то што је кренула производња у “Kовници”, те да је општина спремна да помогне овом колективу колико год буде у могућности.

20180830_101600