МИНИСТРУ ЂОKИЋУ ОРДЕН СВЕТОГ ГЕОРГИЈА

01

Његово високопреосвештенство миторполит нижегородски и арзамаски Георгије уручио је данас министру индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петру Ђокићу Орден Светог Георгија који му је Руска православна црква додијелила за допринос изградњи Руско–српског православног центра и храма у Бањалуци, чији ће темељи бити освештани 17. септембра.

Министар Ђокић, који борави у посјети у руској Нижњеновгородској области, нагласио је да је Орден Светог Георгија показатељ да се у Русији поштују напори Владе Српске на унапређењу сарадње.

“За нас је изузетно значајно да су они потпуно спремни за широку сарадњу са Републиком Српском и вјерујем да ће она, у конкретном смислу, бити и развијана”, каже министар Ђокић.

02

Он је рекао да очекује да ће током септембра делегација ове области, која ће са групом привредника доћи у Републику Српску, разматрати конкретне пројекте, јер су заинтересовани да инвестирају у привреду, посебно индустрију.

“Веома је заначајно да радимо у оквиру споразума који је потписала Влада Републике Српске са Нижњеновгородском облашћу. Имао сам састанак са вицегувернером Нижњеновгородске области и групом министара из сектора привреде и разговарали смо о унапређењу привредне сарадње”, прецзирао је министар Ђокић.

Он је навео да је током дводневне посјете овој руској области разговарао са миторполитом Георгијем о активностима које су вођене у оквиру повезивања Републике Српке и овог дијела Русије, као и сарадње Руске и Српске православне цркве, посебно на припремама изградње Руско-српског културног центра у Бањалуци.

 

ФОТО АЛБУМ