ЂОКИЋ И ЧЕРНИГОВ ПОТПИСАЛИ СПОРАЗУМ О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОЈЕKТА НА РИЈЕЦИ ВРБАС

Бањалука - "Стратешки дијалог о сарадњи Санкт Петербурга и Републике Српске"

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и генерални директор компаније “Ракурс-инжењеринг” из Санкт Петербурга Леонид Чернигов потписали су данас у Бањалуци споразум о сарадњи на реализацији пројекта изградње каскада средњих хидроелектрана на ријеци Врбас, чија је вриједност 500 милиона евра.

Министар Ђокић је истакао да је реализација наведеног пројекта изузетно важна за развој енергетског сектора Републике Српске, јер је предвиђена изградња четири каскадне хидроелектране на ријеци Врбас.

“Kада је ријеч о пројекту изградње каскада средњих хидроелектрана на ријеци Врбас /Доњи Врбас/, планирана је изградња хидроелектране Трн, инсталисане снаге 24,01 мегавата са просјечном годишњом производњом 139,90 гигават часова, а процјењује се да би током градње на овом објекту било ангажовано 380 радника”, рекао је министар Ђокић након потписивања споразума.

Он је истакао да би хидроелектрана Лакташи требало да има инсталисану снагу од 16,18 мегавата, просјечну годишњу производњу од 95,2 гигават часова, а процјењује се да би током градње на овом објекту било ангажовано 280 радника.

“У хидроелектрани Kосјерево, инсталисана снага би била 13,3 мегавата, просјечна годишња производња 102 гигават часова, а процјењује се да би током градње на овом објекту било ангажовано 220 радника. Хироелектрана Разбој имала би инсталисану снагу 16,50 мегавата, просјечну годишњу производњу 102,1 гигават часова, а током градње на овом објекту било би ангажовано 280 радника”, рекао је министар Ђокић.

Он је навео да ће изградњом бити обезбијеђена и заштита земљишта, те унапређена могућност бављења пољопривредом.

Министар Ђокић је подсјетио да Република Српска има успјешну сарадњу и са руском области Нижњи Новгород, која је економски веома моћна.

“Република Српска и Нижњи Новгород су заинтересовани да сарађују у области привреде, образовања, науке и културе. Kомпаније из ове руске области имају интерес да сарађују са нама и могуће је да њихова делегација посјети Бањалуку до краја овог мјесеца, а ако не онда веома скоро”, каже министар Ђокић.

Чернигов каже да зна хидропотенцијал ријеке Врбас, те да је основни садржај данашњег споразума истраживање могућности у изградњи хидроцентрала у Републици Српској.

“Заинтересовани смо за реализацију овог пројекта. Санкт Петербург није само град културе, него и научно-технички и инжењеријски центар”, рекао је Чернигов.

Он је нагласио да је његова компанија спремна да уради све неопходне анализе и да размотри могућност проналаска инвеститора, укључујући могућности руског експортног центра.

“Дио споразума се односи и на иновационе технологије, с циљем повећања ефикасности хидреоелектрана, али и унапређења безбједности у њиховом раду”, рекао је Чернигов и напоменуо да је Санкт Петребург спреман да помогне у обуци инжењера из Српске.

Потписивању су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и губернатор Санкт Петербурга Георгиј Полтавченко.

 

093770f8-7982-4a48-bbd4-9f12e6a27ef3#Потписивање споразума#Izjave mediji