САВАНОВИЋ: ИНСТИТУТ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА БиХ ИЛИ ДА ПОЧНЕ ЕФЕКТИВНО ДА РАДИ ИЛИ ДА БУДЕ РАСПУШТЕН

БАЊАЛУКА, 15. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић положио је вијенац на  споменик погинулим борцима на гробљу "Свети Пантелија" у Бањалуци , поводом обиљежавања 15. септембра - Дана погинулих и несталих у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је данас да се 23 године након завршетка рата у БиХ још трага за 1.662 српска борца и цивила, те да српски народ треба да нађе начин да Институт за нестала лица БиХ почне ефективно да ради или да буде распуштен.
Савановић је напоменуо да идентификација није доведена до краја због одређених опструкција које долазе од Института за нестала лица у БиХ.

“На нама је да то направимо ефективним. Ако не успијемо онда треба тај институт распустити”, рекао је Савановић новинарима у Бањалуци послије полагања вијенаца на споменик погинулим борцима на гробљу “Свети Пантелија”, поводом обиљежавања Дана несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

Он је увјерен да ће, након октобарских избора, људи на одређеним позицијама “уозбиљити ствар” и породицама нестали и погинули олакшати муке и омогућити им да своје најмилије сахране на достојанствен начин.

Савановић указује да је за постојање овог проблема одговорна институција на нивоу БиХ задужена за трагање несталих, која се није потрудила да га ријеши.

“До почетка 2008. године Канцеларија за нестала лица на нивоу Републике Српске је успјешно то радила и идентификовала све нестале и погинуле, али је нажалост на нивоу БиХ донесена одлука да се оснује Институт који није оправдао повјерење, посебно када је ријеч о српским жртвама”, рекао је Савановић.

Он очекује да ће након избора активности које се односе на трагање за несталим лицима бити пренесене у надлежност Републике Српске.

Предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић истакао је да се овај дан обиљежава како би се јавност подсјетила о страдању Срба на простору БиХ.

“Ми и даље трагамо за више од 25 одсто од укупног броја несталих из Републике Српске. То је несхватљиво, јер је наводно била максимална подршка за тражење несталих од међународних и домаћих фактора”, рекао је Митровић.

На споменик погинулим борцима на гробљу “Свети Пантелија” и на Спомен-костурницу на Новом гробљу у Бањалуци вијенце су, осим Савановић и Митровића, положили и изасланик предсједника Републике Српске, представник Народне скупштине Републике Српске, изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, те представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Обиљежавање Дана несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату у Бањалуци почело је служењем парастоса погинулим борцима и цивилима у Храму Христа Спаситеља.