САВАНОВИЋ НА ОБИЉЕЖАВАЊУ 27. ГОДИНА ОД ФОРМИРАЊА ДРУГЕ КРАЈИШКЕ БРИГАДЕ

БАЊАЛУКА, 15. СЕПТЕМБРА /СРНА/ -  У Меморијалном центру на Раковачким барама код Бањалуке данас је обиљежено 27. година од формирања Друге крајишке бригаде, једне од славних јединица Војске Републике Српске.

У Меморијалном центру на Раковачким барама код Бањалуке данас је обиљежено 27. година од формирања Друге крајишке бригаде, једне од славних јединица Војске Републике Српске.
Обиљежавање Дана ове јединице, чији ратни пут је трајао више од 1.600 дана, почео је дочеком ратне заставе, свечаним постројавањем и смотром преживјелих бораца ове јединице, коју је извршио ратни командант бригаде Милорад Савић Чича.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, који је присуствовао свечаности, рекао је да су институције Српске свјесне тога да је потребно учинити све како би борачким категоријама био обезбијеђен бољи и одржив живот.

“Српска је свјесна тога и чини све што може и будите сигурни да ћемо у наредном периоду, сходно економској моћи, повећати могућности и начин да тај одржив живот буде бољи”, рекао је Савановић.

Он је додао да ће до краја бити завршена реализација програма стамбеног збрињавања породица погинулих и ратних војних инвалида, који је, како је рекао, углавном проведен, као и да ће бити побољшана примања за борачке категорије, као што су борачки додатак, инвалиднине и све што тој категорији припада по Закону о правима бораца.

“Са овог мјеста шаљем поруку свима онима који би се на неки начин играли са Републиком Српском да то не чине јер је она колосално дјело свих оних који су страдали у одбрамбено-отаџбинском рату”, истакао је Савановић.

Говорећи о Другој крајишкој бригади, Савановић је истакао да је то бригада која је прешла један величанствен пут стварајући Српску и која је на многим ратиштима дала немјерљив допринос уз велики број жртава.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да положај борачких категорија становништва данас није онакав какав би требало и морао бити.

“Ту прије свега мислим на приоритет у рјешавању проблема. Поштујемо сваког грађанина Српске, али смо, врло често, по многим питањима из економског и статусног положаја на неком заборављеном мјесту у плану власти Српске, али и локалних власти”, истакао је Савчић.

Он је као примјер тога навео напоре Владе Републике Српске у обезбјеђивању једнократне помоћи пензионерима и повећању плата, које, како је рекао, треба поздравити, и истакао да је заборављен дио бораца који је без посла, као и примаоци породичних инвалиднина, које су мање од просјечне пензије.

Предсједник Организационог одбора за обиљежавање 27. годишњице формирања Друге крајишке бригаде Владимир Шеварика рекао је да је ова јединица мобилисана 18. септембра 1991. године, на истом мјесту гдје је сада изграђен Меморијални центар.

“Ми данас изражавамо понос што смо достојанствено дали помен за наших 228 погинулих и шест сабораца који се још увијек воде као нестали. Уз све напоре, 23 године од завршетка рата, на жалост, ми још не знамо судбину наших несталих сабораца”, навео је Шеварика.

У оквиру обиљежавања 27. годишњице формирања Друге крајишке бригаде положени су и вијенци на гробове генерала Момира Талића, Новице Симића и Славка Лисице.

Обиљежавању годишњице присуствовао је и потпредсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић.

Кроз Другу крајишку бригаду у рату је прошло више од 23.000 бораца, од којих је 228 погинуло, а шест се води као нестало.

У оквиру Меморијалног центра, уз спомен крст, налазе се 234 мермерна стуба са именима погинулих и несталих бораца.

Више од 750 бораца ове бригаде остали су трајни ратни војни инвалиди.