ИНТЕРВЈУ: Горан Селак, предсједник Градског одбора социјалиста у Бањалуци

gs2

Сваки нови избори донесу и нова млада лица, али већина њих добија споредне улоге у својим странкама, које најодговорнија мјеста резервишу углавном за искусне политичке вукове. Дешавају се и изузеци, као у Социјалистичкој партији, којој је на овим изборима адут најмлађи носилац листе и предсједник Градског одбора у Бањалуци.

Са 35 година, Горан Селак има дугогодишње искуство у руководјењу Казнено поправног Завода Бањалука. У децембру прошле године изабран је за предсједника Градског одбора Социјалистичке партије, а на овим изборима је носилац листе уизборној јединици која обухвата и Бањалуку.Селак је ново лице Социјалиста у Бањалуци, а политику је, како каже, схватио исто као и сваки посао којим се бавио до сада.

– Успостављање ефикасног система, рад и резултати су основни рецепт за обављање сваког посла. И то је увијек исто, било да сте у реалном сектору, државној установи или политичкој партији. С тим да је политика начин да ваш рад и ваши резултати доприносе читавом друштву. Овдје живим, овдје ми живе дјеца и овдје намјеравам остати, тако да осјећам одговорност и вјерујем да управо радом и резултатима најбоље могу допринијети да нешто поправимо у друштву.

Ти си ново лице међу Социјалистима, али и уопште на политичкој сцени. Да ли је то предност или хендикеп, уколико знамо да су избори за пар седмица?

– Предност је, јер када имате младе људе на одговорним функцијама, лакше је мијењати ствари. Људи лакше прихватају неке новине у организацији. Када постигнете прве добре резултате, осјетите да људи имају вјеру да је то што радите добро. Имам пар једноставних правила која људи прихватају, прво је да нико не обећава нешто што неће испунити а друго да се послови и задаци обављају крајње одговорно. Да сви чврсто станемо како иза својих резултата, тако и иза својих грешака и пропуста. Тога се придржавам и то тражим од својих сарадника. Наравно било је скептичних, било је много људи који су ми говорили да нећу успјети пренијети ту енергију и посвећеност у политику, али већ послије два три мјесеца резултати су показали супротно. А резултати су једино што се рачуна, на празне приче више нико не пада.

Паралелно са ангажманом у политици, обављаш и прилично одговоран посао у КПЗ Туњице. Да ли је могуће имати времена за оба посла, да ли политика трпи због посла или обрнуто?

– У КПЗ Бањалука сам провео већи дио свог досадашњег радног вијека, на више радних мјеста. Као директор, уложио сам огромну енергију, знање и вољу да организујем систем који ће да функционише на принципу одговорности и професионализма.Ту нема завршеног посла, јер је потребно стално учење, усавршавање, модернизација и напредак. И данас свој посао обављам са истим жаром. Али мислим да сви ми, без обзира колико били ангажовани и заузети, морамо одвојити вријеме за двије ствари – за породицу и за друштвени рад. Политику схватам као друштвени рад, јер не улазим у ову причу да стекнем паре или функцију, него да уложим дио свог времена у посао од опште користи. Са 35 година сам својим трудом постигао довољно за себе и своје најближе. Али не може само то бити циљ. Када би сви уложили дјелић свог времена само у разговор са људима који желе да ураде нешто добро за насеље, за град и за земљу у којој живимо, многе ствари би се покренуле на боље.

Мислиш ли да можемо поправити стање разговором?

– Не само разговором, али за почетак, довољно добар је и разговор. Почетком године, за три мјесеца сам обишао педесетак насеља и села Бањалуке. Упознао сам велики број људи и разговарао са стотинама оних које до тад нисам уопште познавао. Причали смо о проблемима у њиховим насељима. Оно што је на мене оставило јак утисак јесте да су ти људи имали идеје, рјешења и велику вољу да раде и да ријеше проблем. Хоћу да кажем да међу нашим радницима, пољопривредницима, ветеранима и омладином имамо велики број вриједних и добрих људи. Они можда не знају много о социјализму или актуелној политици, али сви они хоће нешто да ураде. Да размишљају, рачунају и траже начин да ураде нешто за све комшије, за сву дјецу и за цијели град, а не само за себе. Доста тих приједлога смо успјели да реализујемо, да алармирамо надлежне или да упутимо та питања Скупштини, и Градској и Народној. А за почетак је требало да разговарамо, да се упознамо и дружимо.

У политици већ дуго времена гледамо углавном исте људе. Младих људи ту нема у неком значајном броју. Шта је по теби разлог те “непопуларности” политике међу млађим људима?

– Морате признати да такву ситуацију дијелом диктирају и медији. Познајем доста младих људи у политици, али они некако нису интересантни медијима. И то је обострано, јер ни медији нису интересантни младима. Млади данас информације добијају са два клика, а углавном су на друштвеним мрежама или свјетским медијским сервисима, гдје налазе много интересантнији садржај од овог који се нуди у нашим медијима. Овдје је још увијек главна вијест ко је коме шта рекао, ко је кога пљунуо и ко се с ким сукобио. Иначе, популација коју то занима је малобројна, а у њу свакако не спадају млади људи. Млади људи врло добро знају гдје се налазе, у каквом друштву желе да живе и како то да остваре. Социјалисти су отворили простор многим младим људима, не само у Бањалуци, него и Добоју, Бијељини и многим другим мјестима. То је прилика да мијењамо ствари на боље.

Какве резултате очекујете 7. октобра? Сигурно да немате јаку стартну позицију у односу на искусне политичаре?

– Имам подршку људи који ме познају, прије свега породице и пријатеља, сарадника и многих са којима сам имао прилику да се упознам и да сарађујем. Имам и велику подршку руководства партије, која је веома важна у овом процесу, јер то су људи кој вјерују у мене и у тим људи који чини листе Социјалиста. Наш циљ су два директна мандата за Народну Скупштину из изборне јединице 3 и један мандат за Парламент БиХ, који нам је приоритет, јер хоћемо да имамо Социјалисте и у Сарајеву, а не само у Бањалуци. Очекујем и побједу кандидата наше коалиције за предсједника Српске и члана Предсједништва БиХ, Жељке Цвијановић и Милорада Додика и наставак успјешне сарадње на многим започетим пројектима. Ове опште изборе видим као потврду подршке грађана људима који раде и постижу резултате, с тим да слободно могу да најавим веће присуство и већи утицај Социјалиста него што је до сада био случај.