ЂОКИЋ: ШЕСТ ДИРЕКТНИХ МАНДАТА У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

02

Предсједник Социјалистичке партије /СП/ Петар Ђокић изразио је данас задовољство изборним резултатом ове партије, наводећи да је СП, према прелиминарним подацима, на основу 70 одсто обрађеног материја, остварила шест директих мандата у Народној скупштини Републике Српске и два компензациона мандата.
“Увјерен сам да овај тренд који је успостаљен неће бити промијењен”, рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, изражено у проценту, СП је остварила резултат од 8,5 одсто и када се упореди са резултатом који је остварен 2014. године, дошло је до раста подршке бирачког тијела од око 60 одсто.

Ђокић очекује и да ће СП имати један мандат у Представничком дому парламента БиХ, јер проценат резулатата за један мандат је већ остварен на бази 70 одсто обрађеног гласачког материјала.

Он је изразио задовољство побједом кандидата коалиције СНСД-ДНС-СП за српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и за предсједника Српске Жељке Цвијановић.

“СП је уложила огроман напор да приближи важност побједе та два кандидата и према резултатима који су обрађени, видљиво је да је СП била досљедна у подршци коју је дала овим кандидатима”, навео је Ђокић.

Он је истакао да ће то значити увезана власт и на нивоу Српске и на нивоу БиХ.

Ђокић је оцијенио забрињавајућим то што изабрани кандидат за хрватског члана Предсједништва Жељко Комшић није биран већинском вољом хрватског народа.

“То је озбиљан недостатак и највећи пропуст који БиХ има у свом политичком систему или уставно-правној конфигурацији и тиме је хрватски народ драматично оштећен”, рекао је Ђокић.