ЂОКИЋ О ФОРМИРАЊУ ВЛАСТИ У РС

29366

Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије и министар индустрије, рударства и енергије у Републици Српској, за Н1 је говорио о формирању власти у овом босанскохерцеговачком ентитету. Осврнуо се и на приједлог Милорада Додика, ентитетског предсједника и челника Савеза независних социјалдемократа, да Радован Вишковић буде нови мандатар.

“О Радовану Вишковићу имам изузетно позитивно мишљење, драго ми је да је Савез независних социјалдемократа одлучио оно што је одлучио, у њихову одлуку ја нећу да улазим. Као што ни они неће моћи улазити у одлуке које ћемо ми доносити у погледу наших кадрова”, казао је Ђокић и додао:

“И наша партија има кадрове које може кандидовати и за предсједника Владе и све друге функције и у Републици Српској и Босни и Херцеговини, али то ће бити дио наших преговора. Примјерено је да странка која има највише мандата, повуче тај први корак, али ми имамо коалициони споразум и вјерујем да ће и господин Додик бити спреман да га у потпуности поштујемо, јер је коалициони договор, не само што потпишемо, већ што договоримо, то је најважнија тачка сигурности како сада тако и убудуће, јер је наша коалиција опстала на међусобном повјерењу”.

У разговору за Н1 је истакао да захтјеви политичке странке на чијем је челу нису дефинисани. Изразио је очекивање да ће наредне седмице кренути у разговоре у оквиру коалиционог споразума са партнерима који су прије избора потписали он, Милорад Додик и Марко Павић. Подсјетио је шта је оквир политика у наредним годинама, али и учешће партија у власти.

“И тада смо предвиђали да коалиција може бити проширена, наравно отворени смо и за такву сарадњу. Тим споразумом није дефинисана раасподјела министарстава, али јесте договорено да се уважи изборни резултат у дефинисању процента учешћа у власти”.

Ђокић је коментарисао наводе да су Зденка Гоковић и Максим Скоко из Социјалистичке партије могући министри у новој влади Републике Српске, те је указао колико министара ова политичка странка жели имати.

“Није могуће говорити о било којем имену, нити је било које име поменуто у контексту учешћа у новој Влади, то су спекулације којих је увијек било. Најбоље ућутати по тим питањима, не шпекулисати, јер управо то може да нанесе штету тим људима, врло често се дешава да управо они који се помињу на крају не буду нигдје”, казао је Ђокић за Н1.

Оцијенио је да су социјалисти водили тиху, организовану кампању која је донијела раст у броју гласова од 64 посто, не у мандатима, већ у гласовима и процентима. Ђокић је изразио захвалност грађанима поручивши им да се потребно окренути будућности, оставити ратне теме у прошлости, те радити на развоју, али и заговарати останак младих.

На питање да ли је подршка Социјалистичке партије Србије допринијела изборном резултату његовој политичкој странци, одговорио је:

“Сигурно да је била од великог значаја и сарадња коју наша партија има са Социјалистичком партијом Србије. То су двије братске, сестринске партије. Ми смо чак најавили нешто, што нико други није имао храбрости да уради, да кажемо да ћемо у наредном периоду ујединити наше партије у једну заједничку партију. Видјет ћемо по којем моделу то можемо учинити када су у питању прописи и једне и друге државе”.

Ђокић се осврнуо и на дешавања у Демократском народном савезу.

“Неки људи Демократског народног савеза нису радили за нашу политику. То се јасно доказало. Неке мјере су предузете према неким кадровима, али то се не односи на цијелу партију. Јер, тврдим да без снажног ангажовања Демократског народног савеза у кампањи, главнина Демократског народног савеза и Социјалистичке партије не би била ова побједа, ни господина Додика, ни госпође Цвијановић. Према томе наше тројно партнерство треба да остане, ко ће се још прикључити то је ствар наших разговора који ће услиједити у наредним данима”, нагласио је.

За Н1 је говорио и о могућности да поједини чланови из Српске демократске странке буду у Влади Републике Српске.

“И тој странци је упућен позив да сарађује. Тај позив се очекивано највише односи на институције Босне и Херцеговине, гдје је примјерено очекивати такву сарадњу. Они нису били дио колиционог споразума, они су били наши политички противници, борили се против нас, изгубили су. Корисније је да нас има више, да сарађујемо по одређеним питањима, него да смо у споровима и сукобима. Да ли ће кроз преговоре доћи до сарадње са Српском демократском странком, или са групама у оквиру Српске демократске странке, то ће преговори да потврде. Ја нисам искључив. Спреман сам да о томе разговарамо, али предност треба да се да да партнерима који су изнијели терет ове политичке побједе”, мишљења је челник социјалиста.

На питање да ли је могуће да добојско крило Српске демократске странке добије министарска мјеста у ентитетској влади, рекао је:

“Не знам шта ће бити могуће кроз те преговоре, али ако би се ширила коалиција вјерујем да се она може ширити на терет капацитета кога има Савез независних социјалдемократа, јер је та странка повукла тај први потез и очекујем да они ако то желе буду спремни да дају од себе”.

Према његовим ријечима, не би му сметало да Народни демократски покрет, чији је предсједник Драган Чавић, буде дио владајућих у Републици Српској.

Тема разговора са Ђокићем је био и избор чланова Предсједништва Босне и Херцеговине. С тим у вези је казао да није добро за укупне односе то што је “бошњачки народ изабрао хрватског члана Предсједништва”. Разлог за то види у пропустима изборног процеса којим су нарушени принципи Дејтонског мировног споразума.