САВАНОВИЋ: ЖРТВЕ ОБАВЕЗУЈУ НА ИЗГРАДЊУ СРПСКЕ КАО ДОБРОГ МЈЕСТА ЗА ЖИВОТ

08

Митровданске битке – 1992. и 1994. године биле су међу најзначајнијим у Одбрамбено-ослободилачком рату и пресудне за одбрану српске Херцеговине и Републике Српске, а жртве које су дате обавезују да се гради Српска као добро мјесто живот, поручено је данас са обиљежавања Митровдана у Невесињу.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је борба херцеговачког народа ушла у историју.

“Они исти који су слиједили идеологију /усташког вође Анте/ Павелића и хтјели да западно од Дрине не буде Срба, спријечени су у слободарској Херцеговини. Ми смо 1992. године имали десет пута јачег непријатеља, али потомци храбрих Херцеговаца су одбранили своје домове”, навео је Савановић.

Он је нагласио да су зато Невесиње и Невесињска бригада проглашени херојима – Невесиње је добило Орден заставе Републике Српске, а бригада Орден Немањића.

Савановић је подсјетио да је у Невесињској бригади погинуло 476 бораца.

09

“Зато ми имамо завјет да то не смијемо заборавити и да Српску морамо чувати и јачати, јер је то једини начин да опстанемо западно од Дрине”, рекао је Савановић.

Митровдан се са посебним поштовањем обиљежава у Невесињу, јер је у двије митровданске битке из 1992. и 1994. године одбрањено Невесиње и Република Српска.

У Митровданској бици 1992. године погинула су 42 борца, а рањено их је 750.

Само на Митровдан 1994. године погинула су 22 борца, док их је 140 рањено.

Прва митровданска битка једна је од највећих у одбрамбено-отаџбинском рату, јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ, које су са 15.000 војника и праћене јаком артиљеријом кренуле на Невесиње с циљем спајања са Дубровником и изласка на југословенску границу.

Живот за одбрану Републике Српске дало је 476 бораца Невесињске бригаде, у сачињене од бораца из Невесиња, Гацка и Билеће.

Дводневну манифестацију поводом Митровдана организују Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, Борачка организација Републике Српске и општина Невесиње.

10