ЂОКИЋ: РАЗГОВОРИ О НОВОЈ ВЛАДИ НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ

765-430-ececf7a9b8a89cf88398609761e4bb55

“Разговори о новој Влади Републике Српске требало би да почну наредне седмице, а о конкретним именима је рано говорити све док предсједница Републике Српске не обави разговоре са свим партијама”, рекао је предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић у емисији “Пулс” БН телевизије.

Састав нове владе ће бити резултат избора тј. воље грађана, додао је Ђокић, али и напоменуо да не пориче мноштво мана Изборног закона и процеса у БиХ.

Изборни резултат предсједник СП не оспорава, успјехом своје партије се поноси, а Изборни закон БиХ и изборни процес у БиХ оцјењује мањкавим, односно коруптивним.

“Кроз избрни процес се развија много корупције. Имам информације које је тешко доказати… На дан избора глас је коштао и до 200 КМ. Одакле тај новац? Имамо велике празнине у изборном систему у БиХ”, јасан је Ђокић.

Он је истовремено нагласио да је коалиција СНСД-ДНС-СП стабилна и да нико од лидера странака не доводи у питање њен опстанак.

Такође, Ђокић је у емисији “Пулс” БН телевизије рекао да не искључује могућност да у Влади Српске уз СНСД, ДНС и СП буде и НДП Драгана Чавића.

“У наредне четири године неопходно је провести одређене реформе и надам се да ће Влада Српске бити спремна на те реформе. Није штетно, напротив, потребно је да у што већем броју будемо окупљени око неке политике. Исто тако, немогуће је и неће се десити да цијела опозиција подржава Додика.”

Уколико се око те коалиције окупи још партија лако може да се дође до двотрећинске већине, што је потенцијални покретач уставних промјена.

“Имали смо много интервенција високих представника и на уставе, а те интервенције су само отвориле проблеме. Мислим да нека питања треба затворити. Уставне промјене су веома компликован посао који би требало да обаве компетентни људи. Политичари су ту да изразе жељу за тим, али политичари не смију да доносе уставна рјешења”, рекао је Ђокић.

Са БиХ је потребно скинути маску лоше земље коју у свијету доживљавају као замљу тихог конфликта непогодну за сарадњу и улагање. Тиме ће се, тврди Ђокић, отворити пут инвестицијама и економском просперитету БиХ.

 

ВИДЕО – ЕМИСИЈА ПУЛС