Положени вијенци поводом 100 година од краја Великог рата

pamtelija_218527921

На споменик жртвама такозваног велеиздајничког процеса на гробљу “Свети Пантелија” у Бањалуци данас су положени вијенци поводом 100 година од завршетка Првог свјетског рата, те исказана почаст свим жртвама Великог рата које су дале животе за слободу.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић је истакао значај обиљежавања 11. новембра – Дана примирја, којим окончан Први свјетски рат, који је трајао четири године и однио велики број жртава.

“Највише су страдали цивили и војници, а резултат Првог свјетског рата била је нова карта Европе”, рекао је Савановић новинарима.

Он је истакао да је Први свјетски рат са разлогом назван Велики рат, те да је обавеза будућих генерација да одају почаст и захвалност жртвама које су дате за слободу.

Према његовим ријечима, Први свјетски рат однио је више од 15 милиона жртава, а у односу на број становника, највише жртава имала је Србија.

Силе Антанте потписале су примирје са Њемачком 11. новембра 1918. године у 11.00 часова, у жељезничком вагону код Француског града Компијена и тиме окончале Први свјетски рат.

Овај датум проглашен је као национални празник у многим савезничким земљама, као знак сјећања на страдале током рата.