Давидовић: Српска има механизме да заштити жртве насиља

01
Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић поручила је да Република Српска има механизме којима може да сузбија насиље у породици и санкционише насилнике.
Давидовићева је нагласила да је насиље у породици друштвено неприхватљиво.
“Република Српска и друштво у цјелини иду ка нултој толеранцији насиља у породици. Желимо да насиља у породици буде што мање”, рекла је Давидовићева, након посјете Сигурној кући у Бањалуци.
Она је напоменула да је законска регулатива из ове области у Српској у складу са европским законодавством и Истанбулском конвенцијом која је на нивоу БиХ потписана 2013. године.
“Имамо пет субјеката заштите којима се могу јавити жртве насиља у породици – полиција, медицинске установе, школе, судови и тужилаштва, центри за социјални рад”, навела је Давидовићева.
Осим у Бањалуци, сигурне куће постоје и у Бијељини и Модричи, а према ријечима Давидовићеве, у плану је отварање сигурне куће у Требињу.
“Сигурне куће, капацитета 55 смјештаја, сасвим су довољне за смјештај жртава насиља у породици. На СОС телефон 1264 могуће је пријавити насиље 24 часа дневно широм Српске, анонимно и бесплатно”, рекла је Давидовићева и додала да је задовољна условима боравка у сигурним кућама.
Посјета Сигурној кући у Бањалуци организована је поводом 16 дана активизма против насиља над женама, међународне кампање која траје од 25. новембра до 10. децембра.