ЂОКИЋ: СРПСКА НЕЗАОБИЛАЗАН ПОЛИТИЧКИ ФАКТОР У БиХ

01

Република Српска је незаобилазан и снажан политички фактор у БиХ, што је реална политика на основу које је могуће пронаћи трајно рјешење које ће обезбиједити стабилност у БиХ, оцијенио је данас у Бањалуци Главни одбор Социјалистичке партије /СП/.
“Нико не треба то да потцјењује. Српска је, по ко зна који пут показала своје институционалне капацитете и вриједности – успјели смо изабрати Владу, а то се још није десило у другом ентитету и на нивоу БиХ”, рекао је предсједник СП-а Петар Ђокић новинарима током новогодишњег пријема који је организовала СП.

02

Он је истакао да је Српска усвојила и два важна документа – буџет за наредну годину и програм економских реформи.

“То показује институционалну способност и вриједност Републике Српске која није сметња било коме за даљи заједнички рад и развој”, додао је Ђокић.

03

Он је навео да је Главни одбор СП-а на данашњој сједници оцијенио да Републику Српску, али и БиХ, у будућности очекују нови изазови, те да ће бити много дијалога и да су потребни међусобна толеранција и разумијевање свих који учествују у тражењу рјешења за трајну стабилност.

“Одлучили смо да као партија помогнемо предсједнику СНСД-а Милораду Додику у његовим напорима да заштити идентитет Српске и очува достигнути ниво аутономије коју она има у БиХ. Борићемо се да све надлежности које нису дале резултате буду враћене на ниво ентитета”, рекао је Ђокић.

02

Он је навео да је Главни одбор подржао све активности које су социјалисти до сада водили са својим коалиционим партнерима, посебно са СНСД-ом о учешћу СП-а у власти у Републици Српској, као и на нивоу БиХ.

Ђокић је рекао да социјалисти имају три министарска мјеста у Влади Републике Српске, као и да очекују једно министарско мјесто у Савјету министара.

Он каже да је Главни одбор анализирао и позицију СП-а у контексту спроведених општих избора у октобру, те да је констатовано да је странка задовољна оствареним изборним резултатом.

03-

Ђокић је навео да је на општим изборима дошло до раста подршке СП-у веће од 60 одсто у односу на прошле опште изборе.

Коментаришући то што још није именован предсједавајући Савјета министара, он је рекао да бошњачка политичка компонента, прије свега СДА, и даље има јак утицај у институцијама у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и жели да прије избора предсједавајућег Савјета министара и тог тијела, ријеши неке своје проблеме у ФБиХ.

“Република Српска и институције БиХ не смију бити таоци било чије политике, а најмање политике СДА и надам се да ће та странка схватити и преузети иницијативу да што прије буду формиране институције на нивоу БиХ”, додао је Ђокић.

 

НОВОГОДИШЊИ КОКТЕЛ

 

09