ЂОКИЋ: СДА СПРЕМНА ДА ИЗАЗОВЕ НАЈВЕЋУ КРИЗУ У БиХ

50745277_2440953305923872_5897480239075819520_n

Предсједник СП-а Петар Ђокић сматра да СДА, ако остане при иницијативи за преиспитивање назива Република Српска, показује да је спремна да у БиХ изазове највећу и најдраматичнију политичку кризу.

Ђокић је истакао да је веома значајно то што је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик иницирао данашњи састанак са предсједницима парламентарних странака из Републике Српске на којем је заузет јединствен став о најављеној иницијативи СДА.

“Ми из Републике Српске сигурно ћемо пратити даље понашање ове неодговорне националистичке странке која је својом иницијативом кренула да поткопава мир, стабилност и изграђене односе у БиХ. Знамо да односи нису идеални, али када се једна странка одлучи на такав потез, онда мора бити свјесна огромне одговорности за тешке посљедице које могу наступити због њене неодговорне акције”, рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци након састанка.

Он је навео да странке из Српске очекују и захтијевају да ОХР, не благо као данас, већ одлучно и јасно реагује и каже да ли је ова иницијатива у складу са Уставом БиХ, јер су до сада више пута осуђивали Републику Српску када је покретала благе активности у жељи да се неке ствари разјасне.

“Очекујем да то ураде све потписнице и гаранти Дејтонског мировног споразума”, рекао је Ђокић.

Лидери свих српских парламентарних странака у БиХ поручили су да ће, уколико апелација СДА о преиспитивању назива Република Српска буде поднесена, а Уставни суд БиХ прихвати да је разматра, то сматрати флагрантним кршењем Дејтонског споразума и затражити одржавање посебне сједнице Народне скупштине Српске на којој ће донијети одлуку о будућем статусу Републике и њених представника у заједничким институцијама БиХ.

Састанку су осим  Ђокића и Додика присуствовали предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједници ДНС-а Марко Павић,  Уједињене Српске Ненад Стевандић, НДП-а Драган Чавић, ПДП-а Бранислав Бореновић, потпредсједници СНСД-а Небојша Радмановић и Демоса Споменка Стевановић, као и Обрен Петровић и Борис Јеринић.