ЂОКИЋ: СРБИЈА ПОДРЖАВА ГАСИФИКАЦИЈУ СРПСКЕ

35a992b4-7bbb-4e3b-a2d0-d9283d438bd9#Енергетски комитет#Konferencija za medije ministri Djokic i Antic

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас у Бањалуци да Србија подржава стратешке активности Српске када је ријеч о гасификацији, као и активности на плану прикључивања на гасни систем Србије и партиципирања Републике у пројекту “Турски ток”.
Ђокић је рекао новинарима да Србија заједнички са Српском планира активности на гасификацији Српске од Бијељине према западним границама Српске.

Овај гасовод би требао да буде дуг 325 километара, а даљи посао гасификације од Бијељине до Новог Града водиће предузеће “Гас Републике Српске”, које је, како каже Ђокић, задужено за трасу гасовода кроз Српску.

“Тај веома значајан посао за Српску се дугорочно може реализовати и на томе ће радити Влада и `Гас Српске`, рекао је Ђокић након сједнице Мјешовитог енергетског комитета Српске и Србије, којом је предсједавао заједно са министром рударства и енергетике Србије Александром Антићем.

Он је нагласио да треба потпуно уредити односе између гасних предузећа “Србијагаса” и “Гаспромета” са Пала, које управља гасоводним системом на подручју тачке конекције између Српске и Србије до тачке конекције Српске са Федерацијом БиХ.

“На крају смо тог сложеног процеса и преостало је да два гасна предузећа потпишу уговор, који су одобриле владе Српске и Србије. Прије тога, потребно је да се тај однос дефинише у техничком смислу и у вези с тим смо 30. јануара договорили састанак у Београду”, рекао је Ђокић.

Он је објаснио да је потпуно уређивање позиције “Гаспромета” Пале потребно ради односа са “БХ гасом” који, због тренутног правног статуса “Гаспромета”, не жели да извршава своје обавезе за кориштење преносних капацитета те фирме, односно за пренос гаса кроз Српску.

“Боље је да се уреде ти односи, него да неко заврће гас… Али и данас постоји таква могућност ако `Гаспромет` у правном смислу уреди однос са `Србијагасом`, а `БХ гас` не престане да даље спори позицију `Гаспромета` Пале. Дакле, може се десити и та мјера са циљем заштите интереса `Гаспромета`, али се надам да до тога неће доћи”, рекао је Ђокић.

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић рекао је да Српска и Србија имају добру сарадњу у области гаса, наводећи да је сигурност у испоруци тог енергента изузетно значајна за будући привредни развој.

“Када је ријеч о уређењу односа `Србијагаса` и `Гаспромета` морам рећи да су владе Српске и Србије дале сагласност у вези са уређењем и рјешавањем имовинско правних односа између поменута два предузећа. Биће још ситних усаглашавања и данас смо договорили да 30. јануара пробамо да разријешимо сва та питања”, рекао је Антић.

Он је поновио да је Српска дио свих планова Србије у области гаса и изградње инфраструктуре на том плану, што је важно и за БиХ.