МИЛУНОВИЋ: Наставља се подршка запошљавању дјеце погинулих бораца

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је од 2011. до краја прошле године путем акционих планова запошљавања и самозапошљавања запослено 1.083 дјеце погинулих бораца и да ће министарство наставити да подржава ове активности подстицајима.

“Задрживост на послу је од 53 до 63,7 одсто, што је у ово вријеме и у овој економији значајан проценат”, рекао је Милуновић, који је данас присуствовао састанку оснивача Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Српске.

Милуновић је додао да ће Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске наставити да подстицајима подржава ове активности, како би било запослено још 1.149 чланова породица погинулих до 40 година старости, колико их је на евиденцији било на крају прошле године.

“Значајне кораке смо заједнички направили и код запошљавања за приправнички стаж, те тренутно у евиденцији имамо 131 лице са седмим степеном стручне спреме и у овој години ћемо такође кроз пројекте и акциони план запошљавања и самозапошљавања предвидјети и запошљавање приправника, како бисмо значајно смањили број приправника и незапослених”, рекао је Милуновић.

Он је оцијенио да је Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила значајно допринијела рјешавању проблема ових категорија становништва, нарочито када је ријеч о запошљавању.

Према његовим ријечима, ова организација значајно је допринијела и активностима изградње великог броја спомен-обиљежја на простору Федерације БиХ, гдје су страдали и цивили и војници Војске Републике Српске.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић је истакао и значај признања које је Организација добила од предсједника Републике Српске – Орден части са златним зрацима, јер представља потврду да су активности ове организације на исправном путу.