Министар Ђокић разговарао са предсједником аустријске компаније „Voith Hydro Europe“ и представницима „Елнос Групе“

Министар енергетике и рударства у Влади Републике Српске Петар Ђокић разговарао је данас у Бањој Луци са предсједником борда директора аустријске компаније „Voith Hydro Europe”, др Леополдом Хенингером и представницима домаће компаније „Елнос Група” о сарадњи на пројектима у области енергетике.

Министар је изразио задовољство што компаније из Републике Српске сарађују са респектабилном европском компанијом која има дугу традицију.

„Нова знања и нове технологије које се примјењују у европским земљама подстицаће и наш даљи развој,” рекао је министар и додао да је Министарство енергетике и рударства спремно пружити сву подршку како би се отворио простор за јачање сарадње у енергетици, која је једна од најприоритетнијих области.

Предсједник компаније „Voith Hydro Europe”, др Леополд Хенингер, истакао је да се компанија коју представља бави производњом електромашинске опреме и има традицију дугу стотину педесет година, те изразио заинтересованост да заједно са компанијом „Елнос Група”, која је њихов константни партнер, настави даљу сарадњу на енергетским пројектима са Републиком Српском.

Учесници састанка су размијенили мишљење и о могућностима иницијативе за успостављање сарадње Министарства енергетике и рударства Републике Српске са Министарством енергетике Аустрије и СР Њемачке, што би омогућило ефикаснију реализацију пројеката.

„Координација одређених активности између Влада била би врло корисна за Републику Српску, јер би се створило више простора за инвестирање, што би допринијело снажнијем друштвено-економском расту и развоју наше земље”  нагласио је министар Ђокић.

Оцијењено је да је данашњи састанак потврдио заједничку опредијељеност за јачање сарадње, а министар је предложио представницима компаније „Voith Hydro Europe” да у априлу ове године учествују на „Јахорина eкономском форуму 2019″.