Потписан Споразум о сарадњи са представницима компанија „Interenergo Ltd.“ из Словеније и „KI-KELAG International GmbH“ из Аустрије

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић потписао је данас у Бања Луци, у име Владе Републике Српске, Споразум о сарадњи са представницима компанија „Interenergo Ltd.“ из Словеније и „KI-KELAG International GmbH“ из Аустрије.

Споразумом о сарадњи је дата могућност улагања и инвестирања у пројекте у сектору енергетике, нарочито у области хидроенергије у Републици Српској, након што се изврше истраживаања хидропотенцијала Републике Српске и дефинишу могућности изградње објеката. Изразили су спремност да истраже могућности реализације пројеката и у области соларне енергије и вјетроенергије.

Министар Петар Ђокић је том приликом рекао да је Влада Републике Српске подржала наставак сарадње са овим инвеститорима, имајући у виду вишегодишње искуство у области обновљивих извора и досадашња улагања ових компанија у изградњу енергетских објеката на подручју Републике Српске.

01

Подсјетио је да су KI-Kelag International из Аустрије и Интеренерго д.о.о. Љубљана, преко својих кћерки – фирми ЕХЕ д.о.о. Бања Лука и ЛСБ ЕЛЕКТРАНЕ д.о.о. Бања Лука, већ успјешно реализовали три пројекта у Републици Српској, тј. изградили су три мале хидроелектране – МХЕ „Новаковићи“, МХЕ „Запеће“ и МХЕ „Медна“, укупне инвестиционе вриједности око 85 милиона КМ  и да су се до сада показали као респектабилан инвеститор.

Захвалили су се министру Петру Ђокићу на досадашњој сарадњи и залагању, коју су оцијенили веома усјешном. Изразили су увјерење да ће та сарадња бити још више унапријеђена у будућности.

министар Ђокић потписивање_236146349