Ђокић са управом ЕПРС о пројектима и реорганизацији

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић данас је са управом Електропривреде Републике Српске разговарао о реализацији најзначајних пројеката енергетског сектора, као и активностима на реорганизацији дистрибутивних предузећа.

 

Након састанка у Електропривреди Републике Српске, у Требињу закључено је да све активности на пројектима хидроелектрана Дабар, Бук Бијела и Бистрица теку планираном динамиком.

Истакнуто је да су радови на изградњи Хидроелектране Дабар у пуном замаху, те прецизирано да су до сада завршене водопривредна, еколошка, грађевинска дозвола, саопштено је из Електропривреде Републике Српске.

Урађен је главни пројекат, ријешени недостајући истражни радови, изграђени комплетни приступни путеви, далековод за градилишта, водоводна мрежа.

Ископано је више од 8,5 километара најзначајнијег објекта, тунела чија ће дужина бити 12.150 метара.

Ђокић је рекао да је у току уговорање осталих радова, бране, машинске зграде са комплетном опремом, разводним постројењем.

– Очекујем да у овој години иду ови остали радови који су веома важни, да се уговоре као и начини финансирања – истакао је Ђокић.

Говорећи о пројекту изградње хидроелектране Бистрица на састанку је речено да је у току рјешавање процедуралних питања са инвеститором из Кине престижном, компанијом АВИК након чега ће почети градња електрана.

Ресорни министар и директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић сагласили су се да је Електропривреда потпуно спремна и за пројекат изградње Хидроенергетског система Бук Бијела који ће се градити заједно са Србијом.

Петровић је Ђокића упознао о тренутним активностима реорганизације и реструктурирања електродистрибутивних предузећа у складу са Реформиском агендом.

– У току је први позив запосленим у дистрибутивним предузећима заинтересованим за добровољни прекид радног односа уз исплату стимулативне отпремнине и накнаде за економско-социјално збрињавање радника, а према првим подацима влада велико интересовање за овај позив – нагласио је Петровић.

Он је додао да ће након реорганизације електродистрибутивних предузећа новоформирани оператори дистрибутивног система постићи пуну функционалност и ефикасност.