Ђокић: Енергетика шанса коју Српска неће пропустити

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је енергетика будућност, али и шанса коју Српска неће пропустити.

 

Будућност је у обновљивим изворима енергије, Република Српска је то препознала и “Еелектропривреда Српске” је на најозбиљнији начин спремна да буде креатор енергетске будућности ових простора – рекао је Ђокић новинарима у Требињу, гдје се одржава Први Самит енергетике у Требињу “Енергетска будућност западног Балкана”.

Он је оцијенио да овај самит мора постати традиција јер је значајан за цијели регион.

– Самит је већ у овој фази показао да је изузетно прихваћен, а самим тим је и веома позитивна идеја организације овог скупа који је пружио прилику да се на изузетно квалитетном нивоу говори о важним темама значајним за развој не само Републике Српске, него и региона – рекао је Ђокић.

Он је истакао да је самит идеална прилика да се на једном мјесту окупе битни људи који су укључени у сектор енергетике.

– Сви овдје говоре о искуствима и достигнућима која су у овој области остварена и тако ће се врло јасно препознати смијер којим се желимо кретати у будућности. Увјерен сам да је овај самит усмјерен ка добрим рјешењима у сектору енергетике и користан је за Републику Српску, за нашу енергетску стратегију – истакао је Ђокић.

Директор предузећа СЕТ Александар Бранковић нагласио је да је овај требињски самит оправдао сва очекивања.

– Мисија СЕТ-а је потпуно испуњена, очекивања нас као организатора су испуњена а и од свих учесника имамо само позитивне коментаре – нагласио је Бранковић.

Он је навео да је Самит окупио 424 учесника из западног Балкана, те да, нажалост, пријављени учесници из Италије због вируса корона нису могли доћи.

– На Самиту су професори из цијелог региона, инвеститори, људи из електроенергетског сектора који су и доносиоци одлука – навео је Бранковић.

Он је истакао да ће СЕТ сигурно наставити путем којим је кренуо и да је већ најављен други скуп за март наредне године.

Први Самит енергетике у Требињу “Енергетска будућност западног Балкана” данас се завршава.

 

07