МИЛУНОВИЋ: ОГРАНИЧИТИ РАД НЕДЈЕЉОМ

Социјалистичка партија /СП/ иницираће доношење измјена и допуна Закона о раду које би се односиле на ограничен рад недјељом, рекао је предсједник Регионалног одбора изборне јединице један СП-а и министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.
“Иницијативу ћемо упутити свим социјалним партнерима да се измијене закони који се баве овим питањем”, рекаа је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је нагласио да се овим жели омогућити радницима да се одморе, сачувају здравље, али и да се јача и афирмише породица као стуб друштва.

“Закон о раду је дефинисао као седмични одмор 24 часа, док послодавац бира којим ће то даном бити”, појаснио је Милуновић.

Он је додао да је рад неђељом у Српској највише изражен у трговини и угоститељству, гђе је запослено око 45.000 радника.

“У својој иницијативи руководићемо се позитивним искуствима земаља Европе. Намјера нам је да се ограничи број радних седмица у току године или да се тај дан рада дупло више плаћа”, нагласио је Милуновић.

Он је појаснио да ову област уређују локалне заједнице својим прописима, али ће СП у току израде измјена и допуна Закона о раду покушати да утиче на све оно што може ограничити рад неђељом.