МИЛУНОВИЋ: ДАН ВОЈСКЕ – ЈЕДАН ОД НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ ИСТОРИЈСКИХ ДАТУМА

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић честитао је борцима Војске Републике Српске 12. мај – Дан Војске Српске, истичући да је то један од најзначајнијих датума у историји српског народа са ове стране Дрине.

Милуновић је навео да је Војска Републике Српске, у којој је било ангажовано 210.000 бораца, бранила 2.500 километара фронта и побиједила у великим биткама, међу којима је неколико најзначајнијих.

– Битка за коридор, познатија као битка за “Коридор живота”, којом смо се поново повезали са матицом Србијом је бриљантна побједа наше војске јер је сачувано око милион становника цијеле сјеверозападне Крајине и САО Крајине – навео је Милуновић у честитки.

Он је истакао да је међу најзначајнијима и одбрана Сарајевско-романијске регије, гдје су се оружане снаге Војске Републике Српске 1992-1995. године успјешно одбраниле од далеко бројнијег непријатеља и сачувале територије и народ овог краја.

– У четири године одбрамбено-отаџбинског рата Војска Републике Српске успјела је да одбрани Подриње од злочиначких напада 28. дивизије такозване Армије БиХ и хорди Насера Орића, које су починиле, и данас некажњене, злочине над српским становништвом – навео је Милуновић.

Он је нагласио и да су значајне и митровданске офанизиве у Херцеговини 1992. и 1994. године, када је Војска Републике Српске успјела да у два наврата сломи и до десет пута надмоћнијег непријатеља и сачува источну Херцеговину.

– Одбрана западних граница Републике Српске је битка у којој је Војска Републике Српске поразила елитне јединице регуларне војске Хрватске док су изводиле операцију кодног назива “Дрина 95”, с циљем да изађу на ријеку Дрину и Србе протјерају са вјековних огњишта – навео је Милуновић.

Он је истакао да је за слободу, мир, част и право на живот својих породица, у одбрамбено-отаџбинском рату живот дао 23.731 родољуб.

– Херојство српског војника, посебно исказано у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату, у историјским побједама, неће бити заборављено и мора бити подстрек и путоказ будућим генерацијама – рекао је Милуновић.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Војска је била главна снага у одбрани Републике Српске и постојала је до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ. Војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске његује Трећи пјешадијски/Република Српска/ пук.

Comments

    No Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Fields marked * are mandatory.