ЂОКИЋ НАЈОШТРИЈЕ ОСУДИО НАЈАВЉЕНО ОДРЖАВАЊЕ МИСЕ ЗА ЖРТВЕ БЛАЈБУРГА 16. МАЈА У САРАЈЕВУ

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђoкић најоштрије је осудио најаву одржавања мисе за жртве Блајбурга 16. маја у Сарајеву, истакавши да такав чин представља отворену првокацију према свим антифашистима и жртвама фашистичког и усташког терора у Другом свјетском рату.

„Тиме се покушава величање и рехабилитација усташтва и то да се усташе и ратни злочинци прогласе невиним за страшне злочине и геноцид које су починили над Србима, Јеврејима, Ромима и осталим народима на овим просторима. То је недопустиво“, рекао је Ђокић.

Он је још додао да овакви иступи и инциденти оживљавају фашизам на територији Европе, што је крајње опасно и непромишљено.

„Ове тежње хрватских фашиста представљају реконструкцију и пропагирање фашистичке идеологије, која је на овим просторима била злочиначка и која је у смрт одвела на хиљаде невиних живота, а која, нажалост, по свему судећи, још увијек није побијеђена“, истакао је Ђокић.

Он се запитао који је стварни циљ овог скупа и које су његове крајње намјере и то баш у данима када обиљежавамо 75 година од побједе у Другом свјетском рату, Дан побједе над фашизмом и одајемо почаст великим жртвама које су пале у тој борби.

„Оштро осуђујемо сваки покушај оваквог представљања историје и негирања великих злочина које су усташе починиле над недужним жртвама. Одржавање једне овакве манифестације није смјело ни да се покуша, а камоли да се дoзволи њено одржавање, поготово не у БиХ, гдје су усташе починиле најстрашније злочине. То је негирање принципа на којима почива демократија за коју се залаже Социјалистичка партија која чува традиције Светозара Марковића, Димитрија Туцовића и која је политички и правни насљедник КПЈ и то је напад на антифашистичку борбу и слободарски дух народа на овим просторима“, нагласио је Ђокић.

Он је рекао да су у протеклих 25 година учињени велики напори на јачању и развоју демократске политике у БиХ и да је због тога потребно оштро осудити било какве намјере урушавања тих принципа.

„Најава одржавања оваквог скупа је само један у низу покушаја од стране неких да се ти напори омаловаже и да се демократски процеси у БиХ врате корак уназад. Такви људи не желе добро Босни и Херцеговини ни њеним народима“, поручио је Ђокић.

Comments

    No Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Fields marked * are mandatory.