Штампање гласачких листића за новембарске локалне изборе почело је у петак у сарајевској штампарији “Унионинвестпластика”, али политичке партије немају своје посматраче и не надзиру процес штампања листића.

Иако им то допушта Изборни закон БиХ и Упутство о условима и процедурама за акредитовање посматрача, већина политичких партија из Српске није искористила то право, тако да се процес штампања гласачких листића обавља без страначког надзора.

Портпарол Социјалистичке партије Давор Стрика каже да ова странка није акредитовала посматраче за праћење штампања гласачких листића, додајући да то није радила ни раније.

– То није била пракса наше партије ни у досадашњим изборним циклусима. Вјерујемо у рад ЦИК-а и сматрамо да кључ изборних манипулација није у штампаријама, већ на бирачким мјестима и то ћемо настојати да спријечимо – каже Стрика за “Глас Српске”.

Централна изборна комисије БиХ посао штампања гласачких листића вриједан 805.528 КМ додијелила је сарајевској фирми “Унионинвестпластика”. Група понуђача предвођена фирмом “Атлантик бб” из Бањалуке која је у неколико раних изборних циклуса радила овај посао уложила је жалбу, али Канцеларија за разматрање жалби БиХ ју је одбацила.

Глас Српске