Министарство безбједности БиХ ради све што му је у опису надлежности да смањи мигрантски притисак, а посљедњи потези које су повучени на терену показују да иде на боље, али је потребна сарадња свих нивоа како би се успјешно одговорило на овај крупан хуманитарни и безбједносни изазов.

Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” замјеник министра безбједности БиХ Недељко Јовић (СП), оцијенивши да је стање миграција нешто повољније у посљедње вријеме у односу на период након ублажавања мјера изазваних “ковидом 19”, када је био веома снажан миграциони притисак.

– И поред повољнијег стања у области нерегуларних миграција које ће се по мојој процјени наставити све до прољећа, сугеришем да је у међувремену потребно радити на даљем јачању Граничне полиције, других полицијских агенција и Службе за послове са странцима – сматра Јовић.

ГЛАС: Доста критика иде на адресу Министарства.

ЈОВИЋ: Министарство нема оперативне надлежности, али ради свој посао. При крају је план за успјешно управљање кризом, ускоро ће почети рад на новој Стратегији за борбу против илегалних миграција, усвојен је план пријема кадета у Граничну полицију гдје ће у првој фази бити примљено 125 кадета у чину полицајац и 25 у чину млађи инспектор. Ради се на измјенама закона о граничној контроли и странцима. Не улазећи у оцјене рада министарства у ранијим периодима, желим да вјерујем да су и те гарнитуре радиле најбоље што су могле, али је евидентно да на почетку кризе није било сналажења и најбољих одговора, схватања и свијести да се ради о безбједносном проблему који, ипак, ми морамо рјешавати у земљи, а не неко други изван БиХ, као што је то сугерисано, а и данас појединци то импутирају. Ваљда да скрену пажњу јавности са нечињења у мандату.

ГЛАС: Да ли су полицијске агенције спремне да ојачају испомоћ?

ЈОВИЋ: Да. Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач је, недавно на састанку са министром безбједности БиХ Селмом Цикотићем исказао спремност за ангажовање још 100 до 150 службеника на заштити источне границе. Као испомоћ граничарима, у шест мјесеци, од стране СИПА, МУП-а РС и Дирекције за координацију полицијских тијела ангажовано је 775 службеника на заштити источне границе. Очекујем смањење притиска на БиХ како због боље контроле источне границе, што обесхрабрује мигранте, тако и због временских услова јер ће расти водостај Дрине и бити смањене могућности за пјешачки прелазак, па ће се руте помјерати од Зворника према Братунцу и то чамцима, што је лакше и контролисати. Долази и зима када мигранти због бољег смјештаја остају у Србији. Током прошле године регистровани су случајеви обрнутог тока, да поједини мигранти прелазе из БиХ у Србију да проведу зиму.

ГЛАС: Шта кажете на оптужбе да Гранична полиција ради искључиво у интересу Хрватске и Србије, а на штету БиХ?

ЈОВИЋ: Изјаве да пропуштају мигранте на источној граници, а спречавају њихов излазак на западној ничим нису утемељене, већ су тенденциозне и злонамјерне са неким политичким призвуком и негативно се одражавају на укупни безбједносни миље у БиХ. Чињенице су супротне. ГП треба помоћ, не може се сама изборити са мигрантском кризом јер то не могу ни много јаче граничне полиције развијених земаља. Пут је у заједничкој сарадњи у складу са надлежностима, дијељењу информација и саодговорности за безбједност, која је недјељива.

Прихватни центри

ГЛАС: Колико тренутно има миграната у прихватним центрима у БиХ?

ЈОВИЋ: У прихватним центрима борави 5.989 нерегуларних миграната и у континуитету у посљедњих мјесец региструјемо смањен дневни улазак у БиХ, који је у просјеку око или испод 100, а прије неколико мјесеци био је око 150. То је резултат појачане укупне активности Граничне полиције и испомоћи коју пружају СИПА, Дирекције за координацију полицијских тијела, МУП РС и неколико кантона на основу споразума са граничарима.

Глас Српске