Увођење престижног БФЦ сертификата сматрам најзначајнијим достигнућем ресора који водим у актуелном мандату јер он представља потврду да је Бањалука град са повољним пословним окружењем.

Рекао је ово Раденко Kомљеновић, начелник Одјељења за привреду највећег града Српске (као и члан Извршног одбора Градског одбора СП Бањалука) те додао да БФЦ стандард представља скуп алата који омогућава јединици локалне самоуправе да пружа боље услуге грађанима, привреди и јавном сектору.

– У периоду посједовања БФЦ сертификата, од 2015. године, Град Бањалука унапређује квалитет услуга и информација, које јединица локалне самоуправе пружа привредницима и страним инвеститорима. Ту се мисли на нове шалтер сале, канцеларију за грађане, центар за инвеститоре, канцеларију за грађевинске дозволе, транспарентност и доступност информација на сајту Града и друго. Ту су и пројекти за развој привреде и увођење субвенција за привреднике – каже Kомљеновић.

Поред стварања повољног пословног окружења, додаје он, Град већ годинама средствима из буџета, у износу преко милион KМ, субвенционише самозапошљавање предузетника, набавку основних средстава, преквалификацију радника и увођење стандарда квалитета, те субвенције опремања средњих стручних школа.

– Посебно треба истаћи пројекте подршке у области пољопривреде кроз подстицаје за: набавку механизације, градњу објеката за сточарску производњу, набавку сјеменских пакета, набавку пластеника, подршка у области воћарства и друго. Овим пројектима створени су услови за развој предузетништва у нашем граду, што за резултат има већи број регистрованих предузетника и повећано запошљавање – каже Kомљеновић.

Он се осврнуо и на помоћ коју је ођељење на чијем је челу пружило пословним субјектима погођеним посљедицима изазваним вирусом корона.

– На основу јавног позива, који је отворен до краја 2020. године, пословним субјектима, са сједиштем на територији града Бањалуке, којима је забрањено, ограничено или отежано обављање дјелатности, као и закупцима пословних просторија, који су у уговорном односу с Градом, омогућено је остваривање права на субвенције за износ: комуналне таксе за истицање пословног имена, накнаде за заузимање јавне површине те редовне камате на кредите, затим одобравање мораторијума у отплати дуга, ослобађање плаћања закупнине и субвенција камата на кредите. До сада је право на субвенције остварило преко 2 000 привредних субјеката који су испунили услове а обезбијеђена средства за ове намјене су у висини око 1,5 милиона KМ – каже наш саговорник.

Подсјећа и да је процес регистрације предузетника максимално поједностављен те да по предаји комплетног захтјева, надлежно Одјељење за привреду издаје рјешење у року 48 сати.

– Предузетници који први пут региструју дјелатност ослобођени су плаћања административне таксе. У првој години регистрације предузетници су ослобођени плаћања комуналне таксе за истицање пословног имена – подсјећа Kомљеновић.

Град Бањалука, истиче он, реализује Програм мјера подршке развоју предузетничке инфраструктуре и кроз развој пословних зона, међу којима је најпознатија Пословна зона „Рамићи – Бањалука“, у склопу које послује 15 привредних субјеката.

– Пословну зону „Рамићи“ чине уређено грађевинско земљиште спремно за инвеститоре, изграђени објекти спремни за изнајмљивање и продају (изузев објекта управне зграде), развијена пратећа инфраструктура потребна за развој предузетништва са нагласком на производну дјелатност. Од оснивања 2012. године до краја 2019. године у њу је уложено око 14,5 милиона марака. Планирана је и даљња континуирана објава јавних позива за продају или додјелу у закуп пословних простора, за шта постоји интересовање – додаје Kомљеновић.

На локацији код фабрике „Јелшинград“ у току је изградња нове Пословне зоне „Јелшинград“, за коју Град Бањалука, према ријечима нашег саговорника, финансира изградњу инфраструктуре на двије локације, површина од 2,4 и 2,6 хектара.

– Град је у септембру огласио продају путем лицитације двије атрактивне парцеле ради изградње нових производних објеката у Пословној зони „Јелшинград“, будући да је већ готово попуњена Пословна зона у Рамићима. Право учествовања у поступку лицитације имају привредни субјекти који су регистровани за обављање производне дјелатности – закључио је Kомљеновић.

Скенер.инфо