Полагањем цвијећа на Споменик палим борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора у градском парку, у Требињу је данас обиљежен Дан ослобођења града у Народноослободилачкој борби.

Цвијеће на споменик положиле су делегације Града Требиња, СУБНОР-а Требиње, удружења бораца НОР-а из Стоца и Социјалистичке партије.

Предсједник требињског СУБНОР-а Рајко Ћапин казао је да је 4. октобар веома важан датум у историји града и наших народа, који су нам, жртвујући своје животе, подарили оно најсветије – слободу. Антифашизам и слобода, додао је Ћапин – ни данас немају алтернативу.

– Фашизам се, нажалост, у разним облицима појављује и данас, али појаве као што су хомофобија, расизам и нетолеранција – оштро морамо да спријечимо и реагујемо одмах у њиховом зачетку како не бисмо дошли у ситуацију да доводимо у питање нешто што су наши преци крвљу створили и одбранили – поручио је Ћапин.

Предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак подсјетио је да је на данашњи датум, прије 76 година, окончана једна од најмрачнијих епизода у историји народа који су живјели на овом простору. Данас се, додао је Бањак, присјећамо погинулих бораца и бројних невиних жртава.

– Дужни смо да се присјетимо и дубоких идеолошких и међунационалних подјела, који су овај сукоб, сам по себи трагичан, учинили још трагичнијим. Ако из догађаја који данас обиљежавамо треба да извучемо неку поруку – онда би то морала да буде наша трајна опредијељеност да чувамо мир. Али и уједно да се боримо против највећег непријатеља мира – а то је фашизам у свим својим појавним облицима и варијантама – казао је Бањак.

Дан ослобођења Требиња у Народноослободилачкој борби успомена је на 4. октобар 1944. године, када када су Десета херцеговачка и Друга далматинска бригада Народноослободилачке војске Југославије након тешких борби ослободиле град.

Радио Требиње