Министар енергетике и рударства Републике Српске и први социјалиста Петар Ђокић састао се данас са увозницима хибридних електричних возила и произвођача дијелова за ова возила у Привредној комори РС.

Он је овом приликом рекао да је Српска доношењем Закона о електричној енергији прва у БиХ дефинисала питање употребе електричних возила, са циљем смањења емисије штетних гасова.

– Будућност овог простора је употреба електричних возила. Важно је да промовишемо ову активност – рекао је Ђокић, који је био иницијатор овог састанка.

Према његовим ријечима, циљ је да Српска допринесе процесу декарбонизације, односно смањења емисије штетних гасова.

– ЕУ је кроз документ “бијела књига” међу 10 приоритета ставила употребу електричних возила, односно развијање свијести о предностима употребе ових возила. Српска је у овом погледу начинила важан корак, први у БиХ смо донијели Закон о електричној енергији који је у два члана дефинисао питање употребе електричних возила – рекао је Ђокић.

Он је навео да је на данашњем састанку закључено да се рјешавањем овог питања требају бавити бројне институције и органи у Српској, а не само једно министарство као што је у овом тренутку Министарство енергетике и рударства.

Ђокић је рекао да ће заједно са другим органима договарати заједничке активности, те да ће то бити нови приступ од израде просторно-планских докумената Српске до израде пројектне документације приликом грађења објеката који треба да предвиде и могућност уградње опреме за пуњење електричних возила.

Он сматра да је пандемија вируса корона опомена да треба више водити рачуна о заштити животне околине, а један од начина је процес декарбонизације.

– Ми смо тек на почетку овог важног посла, али сам увјерен да ћемо на бази искустава других држава, прије свега европских, бити у прилици да кроз додатно законско регулисање ове бласти избјегнемо проблеме које су они имали и да код неких техничких питања нађемо боља рјешења. То значи да ћемо све више прелазити на кориштење енергије из обновљивих извора, а активности које спроводи Влада Српске иде у том правцу – навео је он.

Ђокић је рекао да још није уређено питање инфраструктуре за пуњење електричних аутомобила и сматра да се неће убрзано прелазити на коришћење електричних аутомобила уколико се не обезбиједе субвенције.

Увозници возила су изразили велико задовољство и захвалност министру за организацију састанка.