Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић истакао је да је Република Српска трајна категорија и да је крајње вријеме да се политичко Сарајево и његови представници навикну на ту истину и чињеницу.

Ђокић је, реагујући на изјаву министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић, у којој позива међународну заједницу на укидање ентитета, те упоређује српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са злочинцем Адолфом Хитлером, навео да су овакве изјаве деструктивне и штетне по односе унутар Савјета министара, али и по цјелокупне односе међу народима у БиХ.

– Очекујем од Турковићеве да још данас понуди оставку на мјесто министра иностраних послова, а уколико до тога не дође, очекујем њену смјену – поручио је Ђокић.

Он је рекао да је дегутантно и увредљиво упоређивати антифашистички српски народ и српског члана Предсједништва БиХ са највећим фашистичким злочинцем какав је био Хитлер, саопштено је из Социјалистичке партије.

– Доводити Додика у било какву везу са највећим фашистичким злотвором какав је био Адолф Хитлер је ужасна увреда, посебно имајући у виду да је Додик декларисани антифашиста и да су његова породица и преци били антифашисти и да су трпјели огромне жртве у Другом свјетском рату – напоменуо је Ђокић.

Према његовим ријечима, српски народ је у том рату доживио геноцид на стратиштима од Kозаре, преко Пребиловаца, Јасеновца, до Јадовна и многих других.

– Турковићева је својим изјавама на најтежи могући начин увриједила српски народ као конститутивни и аутохтони народ у БиХ, те нарушила антифашистичке тековине ове земље, које поносно његујемо и баштинимо – поручио је Ђокић.

Ђокић је додао да је понашање Турковићеве као политичара деструктивно и контрапродуктивно, те да оштро осуђује такав вид дјеловања.

– Функционер тог нивоа не смије себи дозволити било какве увреде, а посебно овакве увреде и квалификације једног народа, ентитета и његових представника, које не могу и не смију проћи некажњено – истакао је Ђокић.

Турковићева је у петак, 11. децембра, увече на “Фејс” телевизији позвала на укидање Републике Српске, а легитимно изабраног представника српског народа у Предсједништву БиХ Милорада Додика упоредила са Хитлером.