Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је да су чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Kомшић направили нечувен дипломатски скандал одбивши да се састану са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим и да би због тога на наредној сједници Предсједништва требало да се извине Лаврову и Руској Федерацији.

– Џаферовић и Kомшић су овим чином нанијели огромну штету БиХ и направили нечувен дипломатски скандал – рекао је Ђокић Срни, коментаришући одлуку чланова Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића и Жељка Kомшића да се не састану данас у Сарајеву са Лавровим.

Ђокић је истакао да је Лавров један од најутицајнијих људи свијета.

– Лавров није било ко – то је несвакидашњи гост којег би радо угостиле многе државе у свијету и радовале се сусрету са њим јер се из сваког сусрета са њим може нешто научити и остварити корист за своју земљу – напоменуо је предсједник СП-а.

Ђокић каже да су “сљепило и политичка себичност карактеристика малих људи какви су Џаферовић и Kомшић”, а и очито је и нека подршка коју су добили од својих шефова довела до тога да су понизили БиХ на најнепримјеренији начин.

– Треба имати у виду да је Руска Федерација од свих држава на свијету највише директно помогла БиХ на два начина. Kада се клириншки дуг плаћао за све државе робама или неком другом врстом компензације, плаћен је директно новчаном дознаком која није била мала за БиХ и тај новац је дошао у изузетно важном тренутку – подсјетио је Ђокић.

Он је напоменуо да БиХ Руској Федерацији за неплаћени гас који је користила у периоду рата и нешто послије дугује око 50 милиона евра.

– Лавров је врхунски интелектуалац и водећи дипломата у свијету и вјерујем да може разумјети каква је ситуација у БиХ, односно да је то земља скоро па пропао пројекат – рекао је Ђокић.

Он је изразио наду да Русија неће предузимати некакве мјере због овог скандала јер то што су радили Џаферовић и Kомшић не одражава интерес свих грађана.

– Република Српска је посебно повријеђена због таквог нечувеног скандала и морамо бити свјесни са каквим људима имамо посла и ко то од народа добија повјерење да обавља тако високе функције, какво је Предсједништво БиХ – закључио је Ђокић.

Чланови Предсједништва БиХ Жељко Kомшић и Шефик Џаферовић су одбили данас да присуствују састанку са Лавровим у Сарајеву.