Министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић рекао је да је Република Српска ушла у динамичан циклус развоја енергетског сектора те подсјетио да је Стратегијом развоја овог сектора до 2030. године планирано да буде инвестирано око 11 милијарди марака, а да је до сада остварено 1,7 милијарди марака инвестиција.

Гостујући у емисији “Отворено речено” Радија Републике Српске он је рекао да би у другом дијелу маја требало би да почну радови на изградњи Хидроелектране Бук Бијела коју ће заједно градити Електропривреде Србије и Републике Српске.

“Наш план је да у другом дијелу маја почну физички радови и врше се интензивне препреме да они почну. Ми очекујемо да ћемо пронаћи потребна финансијска средства за овај пројекат у наредном периоду. Очекујем да ако почнемо сада у мају да би хидрелектрана могла за три и по године да буде изграђена”, истакао је Ђокић.

Министар је навео да су од 2015. отварањем радова на изградњи тунела од 11 километара почели радови и на ХЕ Дабар. Укупна финансијска вриједност је око 661 милион марака. Он је рекао да је до сада у тај објекат уложено 120 милиона и да се сада приступа другој фази, а то је уговарање радова на изградњи свих енергетских објеката.

“У наредних неколико дана ће бити финализован и дио активности око потписивања финансијског уговора. ЕКСИМ банка – кинеска државна банка ће финансирати изградњу ХЕ Дабар – овај преостали дио”, рекао је он.

Говорећи о новом закону о електричној енергији министар Ђокић је навео да он нема везе са приватизацијом Електропривреде и да се њиме жели либерализовати тржиште. Зато се ради и реформа Електропривреде Српске. Већ су одвојене дјелатности производње, дистрибуције и снабдијевања.

Од првог маја електричну енергију ће наплаћивати Дирекција за јавно снабдијевање.

“Ништа се неће промијенити, грађани не треба да буду забринути да то мијења вриједност њихових рачуна. Биће само потребно да се потпишу нови уговори, да се прође административна процедура и ништа друго” појаснио је Ђокић.

Министар је поново потврдио да се још увијек не размишља о поскупљењу електричне енергије за домаћинства.