Управни одбор Завода за запошљавање Републике Српске усвојио је измјене Акционог плана запошљавања и самозапошљавања демобилисаних бораца и дјеце погинулих бораца којима је износ за те намјене са првобитних 12.188.000 КМ повећан на 19.806.000 КМ, изјавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.

Милуновић је навео да је било предвиђено запошљавање 2.882 лица, а додатним средствима ће бити омогућено запошљавање 4.118 лица.

– Ово се првенствено односило на програм запошљавања и самозапошљавања бораца и дјеце погинулих бораца. Раније смо упознали јавност да смо расписали јавни позив на који су се могли пријавити сви незапослени борци који су изразили интересовање за самозапошљавање. За то је било предвиђено 10.000 КМ по пријављеном лицу – рекао је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је додао да се на јавни позив јавило 1.441 лице, од којих 1.332 лица испуњавају услове.

Према његовим ријечима, од 1.332 лица 107 су дјеца погинулих бораца.

Милуновић је навео да је у укупној структури финансијских средстава садржан и износ од 763.889 КМ који ће бити употријебљен за запошљавање 77 дјеце погинулих бораца путем приправничког стажа.

Он је нагласио да је у овој години приоритет запошљавање дјеце погинулих бораца, те да ће бити учињено све да их што више добије посао.

Директор Завода за запошљавање Српске Мирослав Вујичић позвао је послодавце да се већ првог радног дана послије Васкрса пријаве на програм запошљавања дјеце погинулих бораца-приправника.