Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић апеловао је данас на представнике локалних заједнице да се више ангажују у анализи и припреми података како би сви социјално угрожени демобилисани борци, који за то испуњавају услове, добили 100 КМ помоћи Владе Српске.

“Расписали смо јавни позив за социјално угрожене борце. По објављеним критеријумима пријавило све нешто више од 14.000 демобилисаних бораца. Желим да апелујем на локалне заједнице да се више ангажују у анализи и припреми података за Министарство како би свима, који испуњавају услове, био исплаћен износ ове прве помоћи од 100 КМ”, рекао је Милуновић.

Он је навео да су управо из тог разлога начелницима општина и градова јуче упућена два дописа да своје службе ангажују и прерасподијеле како би што прије завршиле социјалну карту.

“Понављам – није само ријеч о једнократном износу од 100 КМ, него нам је намјера да препознамо оне који су најугроженији. Када будемо знали број тих лица, као и висину средстава којима располажемо, онда ћемо се опредијелитити према виду њихове социјалне заштите”, појаснио је Милуновић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите, који на Јахорини присуствује Скупштини Борачке организације Републике Српске, подсјетио је на чињеницу да Министарство на чијем је челу и Борачка организација већ дуги низ година имају квалитетне пројекте.

“Борачка организација је та која је активно учествовала у креацији амбијента који је сада на снази у сегменту борачко-инвалидске заштите у Републици Српској”, рекао је Милуновић.

Он је подсјетио да је Борачка организација Републике Српске учествовала у свим активностима који се односе на увођење накнаде за одликоване борца 2006. године, затим борачког додатка на годишњем нивоу 2007. године.

“Затим је 2012. године установљен борачки додатак на мјесечном нивоу. Потребно је напоменути да је реализација посебног стамбеног прогама од 2008. године па надаље управо реализована у сарадњи са Борачком организацијом Републике Српске”, рекао је Милуновић.

Милуновић је подсјетио и на одлуку Владе Републике Српске, од прије неколико година, којом је борцима обезбијеђена најнижа пензија иако немају 15 година активног радног стажа.

Према ријечима ресорног министра, Влада Српске је обезбиједила и новчане износе у висини накнада које добију цивилни инвалиди прве категорије за стоодстотне ратне-војне инвалиде и цивилни инвалиди који нису инвалидност задобили вршећи војну дружност, а били су борци Војске Републике Српске.

Он је, када је ријеч о побољшању материјалног статуса, као најзначајнији издвојио програм запошљавања и самозапошљавања бораца и дјеце погинулих бораца.

Милуновић је навео да су за ту намјену првобитно била планирана три милиона КМ, те да се по расписаном јавном позиву пријавило, односно испунило услове, 1.332 борца и дјеце погинулих бораца, за које је Влада Републике Српске обезбиједила износе од по 10.000 КМ.

Он је рекао да је у току потписивање уговора у свим локалним заједницама, те да ће њима средства бити исплаћена одмах по потписивању уговора, у износу од 70 одсто.