Економија Републике Српске је у протеклих годину дана, баш као и економије држава широм свијета, била суочена са ванредним стањем услијед пандемије проузроковане вирусом корона али је показала много енергије и велику жилавост. Захваљујући томе данас смо у ситуацији да повећавамо плате и пензије иако су многи предвиђали супротно, да ће оне бити смањене.

Рекао је ово на данашњој сједници Народне скупштине Републике Српске Далибор Стевић, шеф Клуба Социјалистичке партије и потпредсједник партије, а потом и образложио због чега је ова странка поздравила и подржала најављено повећање плата у Српској.

“У програму Социјалистиче партије доминантна ријеч је солидарност. Увијек се залажемо да расподјела буде што равноправнија, равномјернија и да прије свега имамо осјећаја за оне са нижим платама и водимо рачуна о оним људима који лошије живе. Да прије свега њима помогнемо а касније и онима са нешто вишим примањима”, поручио је Стевић.

Он је казао да су здравствени радници заслужили повећање плата и мимо ангажованости у борби са вирусом корона, а посебно када се и она узме у обзир.

“Одајем им признање за учињено у сузбијању пандемије у лично и у име свих социјалиста. На томе колико су помогли свим нашим људима, колико су били упорни и истрајни, храбри, колико су себе дали нашем становништву да преброди поменуту пошаст. Волио бих да су повећања и већа за њих али морамо бити и одговорни те повећати онолико колико је реално могуће како би то било трајно повећање а не да га доведемо у питање послије неког времена”, рекао је шеф социјалиста у републичком парламенту.

Стевић додаје да се у пандемији сјајно снашао и систем образовања.

“Као и здравствени, и просвјетни радници и радници из области културе ћутке су подносили све оне проблеме, који су били велики. Учествовали су у измијењеном процесу извођења наставе, организације, излажући своје здравље, омогућили су ученицима и студентима да што мање осјете проблеме који су нас задесили. Повећање плата је итекако заслужено те се надам да ћемо кроз неколико мјесеци, најдаље наредне године, имати могућност да идемо на још једно повећање. Да им се захвалимо на несебичниом раду али и повећамо дигнитет тих људи и враћамо тамо гдје треба да буду”, поручио је Стевић те додао да друштво које не улаже у образовање и науку не води рачуна о својој будућности.

Он је напоменуо да, поред просвјетних, никако не треба заборавити ни људе запослене у области културе.

“Морам овом приликом да кажем да сам посебно поносан на Градско позориште Семберија из Бијељине, које постоји годину дана, а чији чланови су огромним ентузијазмом и током короне успјели да припремају и одржавају представе. Желим им пуно успјеха у даљем раду”, поручио је он.

Стевић је подржао повећање примања и припадницима Министарства унутрашњих послова за које је рекао да су радили врло професионално свој дио посла током пандемије, омогућили да не дође до панике међу становништвом те да се прописане мјере за сузбијање пандемије спроводе и у пракси.