Институција Високог представника у Босни и Херцеговини је одавно превазиђена и изгубила је сваки смисао, јер смо ми током 26 година мира успјели да изградимо институције и уредимо их на демократским принципима.

Ово је рекао предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић реагујући на оставку високог представника Валентина Инцка и именовање њемачког дипломате Kристијана Шмита.

– За ово вријеме ми смо изградили демократске капацитете и уредили односе тако да можемо функционисати и сами. Тренутна пракса политичких односа у БиХ таква да је Република Српска непрестано изложена притисцима да одустане и одступи од саме себе, што нико неће прихватити. Не видим смисао да уопште постоји високи представник, нити да се бира нови. Ако га већ хоће бирати, онда би његов избор требало да буде усклађен са Дејтонским мировним споразумом, а то значи да га изабере Савјет безбједности УН. Тек тада би он имао легитимитет представника међународне заједнице – истакао је Ђокић.

Он наводи да, уколико нема сагласности кључних држава које су гаранти и најснажнија подршка Дејтонском мировном споразуму свих претходних година, онда се поставља питање у каквим околностима се бира и промовише важност новог високог представника у БиХ, коју улогу и у какве односе долази нови високи представник.

Kристијан Шмит именован је на сједници ПИK-а за новог високог представника за БиХ, а на дужност треба да ступи 1. августа.