Предсједник Социјалистичке партије и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић састао се данас у Београду са министарком рударства и енергетике Србије Зораном Михајловић са којом је разговарао о даљим активностима пројекта изградње хдроелектрана у годњем току ријеке Дрине.

У разговору је истакнуто да су, након што је 17. маја постављен камен темељац за градњу ХЕ “Бук Бијела”, обје стране посвећене реализацији овог пројекта и у сталној комуникацији о свим активностима.

– Пројекат ХЕС “Горња Дрина” посебно је важан како би се искористили сви потенцијали у области енергетике који укључују и нове хидроелектране, као и коришћење потенцијала обновљивих извора енергије – нагласио је Ђокић.

Михајловићева је изјавила да је пројекат ХЕС “Горња Дрина” веома важан и за Србију и за Републику Српску, јер ће изградња нових хидроелектрана бити кључна за енергетску безбједност у наредним деценијама.

– Поред хидроелектрана које ћемо заједно градити, постоји потенцијал за пројекте у области обновљивих извора енергије, а веома је важно што ће се градити и гасна интерконекција Србије са Републиком Српском, да се и у том сектору боље повежемо – рекла је Михајловићева.

Она је посебно нагласила да су везе између Србије и Републике Српске нераскидиве, али да је важно да се оне и даље јачају новим пројектима, а да управо инвестиције у енергетици могу бити покретач развоја.