Српском народу је формирањем Војске Републике Српске /ВРС/ 12. маја 1992. године омогућено да остане и опстане на овим просторима, рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић и указао на многобројне важне битке које је Војска Републике Српске водила.

Милуновић је подсјетио на битку за пробој “Коридора живота” према Србији, одбрану Подриња од хорди Насера Орића, које су починиле ратне злочине за које нико није одговарао.

Значајне битке, истакао је Милуновић, водиле су се и на подручју Сарајевско-романијске регије, истакао је и двије Митровданске офанзиве у Херцеговини, гдје је херојска Невесињска бригада успјела да порази вишеструко јачег непријатеља.

Он је напоменуо да је линија фронта била дуга више од 2.500 километара, да је у оружаним снагама било ангажовано више од 16 одсто становништва, што је изузетно велики проценат, а да је у Одбрамбено-отаџбинском рату више од 23.000 припадника Војске Републике Српске положило животе за Српску.

Поводом 12. маја – Дана Војске Републике Српске Милуновић је подсјетио да је распадом Југославије дошло до поремећаја односа и у БиХ и да је српски народ уочио опасност која се надвила над њим дјеловањем муслимана и Хрвата који су јединствено настојали да отцијепе БиХ од Југославије и прогласе самосталност.

Мулуновић, који је и предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, напоменуо је да је Хрватско вијеће одбране /ХВО/ формирано 8. априла, а такозвана Армија БиХ 15. априла 1992. године, прије него што је формирана Војска Републике Српске.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године и у тешком и дуготрајном рату одрбранила је Републику Српску, сачувала српски народ, закључио је Милуновић.