info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

Потписан Меморандум о разумијевању о пројекту изградње ХЕ „Билећа“

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и предсједник Управног одбора компаније /China National Aero-Technology International Engineering Corporation/ Liu Hongoung /Liu Hongghoung/ Лиу Хонггхоунг/потписали су у Бањалуци Меморандум о разумијевању о пројекту изградње Хидроелектране /ХЕ/ „Билећа“.

Планским документима из области енергетике предвиђена је приоритетна изградња ХЕ „Билећа“, те је Меморандумом изражена намјера страна потписница да преговарају о условима сарадње на овом пројекту и евентуалном закључивању одговарајућих уговора о његовој реализацији, у складу са важећим прописима.

У Меморандуму се наводи да ће кинеска компанија о свом трошку да оцијени постојећу документацију за изградњу ХЕ „Билећа“ и да ће извршити потребна истраживања терена како би припремила студију изводљивости пројекта и остале потребне документе.

„Влада је препознала позитивне резултате које је компанија АВИК као извођач радова остварила током активности изградње ХЕ `Бистрица` и у том смислу ће их подржати уколико буду ангажовани као извођач радова на основу јавног позива који би био расписан за пројекат изградње ХЕ `Билећа`“, рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, интерес ове компаније да реализује и друге енергетске пројекте у Српској, поред оних које већ реализује, јасан је показатељ да је Република Српска пожељно инвестиционо подручје богато ресурсима које може и треба да буде стављено у функцију њеног развоја.

Процијењена инсталисана снага будућег постројења је 33,5 мегавата и реализоваће се по принципу „кључ у руке“. Меморандум је закључујен на период од шест мјесеци.

Састанку су присуствовали и представници кинеске осигуравајуће куће „Синошур“, Увозно-извозне банке Кине, „Електропривреде Републике Српске“, предузећа ХЕ „Бистрица“ и ХЕ на Дрини.

Прије овог састанка је у истом саставу одржан састанак у Кабинету премијера Републике Српске Радована Вишковића, током којег је разговарано о реализацији пројекта изградње ХЕ на ријеци Бистрици и финансирању овог пројекта.

Scroll to top