info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

Свако дјеловање биће усмјерено на заштиту уставом утврђеног поретка БиХ

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић поручио је да ће свако дјеловање представника власти Републике Српске бити усмјерено на заштиту уставом утврђеног поретка БиХ, који произилази из Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума, па тако и када је ријеч о доношењу изборног закона Републике Српске.

„Сматрамо да је то најбољи начин да се на овим просторима обезбиједе трајни стабилност и мир, а не да БиХ живи на принципима жеља оних који имају скривене намјере које су штетне по све људе у БиХ“, рекао је Ђокић на конференцији за новинаре у Бањалуци након радно-консултативног састанка предсједника Српске Милорада Додика са предсједницима коалиционих странака и шефовима посланичких клубова у Народној скупштини Српске.

Он је поновио да је Српска спремна да институционално дјелује у заштити својих изворних овлашћења и права, те се нада да ће сви разумјети и подржати уставно и законито дјеловање Српске.

Ђокић је подсјетио да је у протеклим деценијама било доста дерогирања институција и принципа на којима је заснован институционални живот у БиХ.

„Некада, у најбољој намјери смо и сами давали сагласност на те активности, али пуно тога је производ наметања од високог представника и Уставног суда БиХ“, истакао је Ђокић.

Он је нагласио да су одлуке, и у вријеме када су високи представници били легални, излазиле изван оквира кључних принципа на којима почивају Дејтонски споразум и Устав БиХ.

„Видјело се да је та пракса веома погрешна и да је произвела узнемиравања половине територије БиХ на којој је заснована Република Српска“, рекао је предсједник Ђокић.

Scroll to top