У Бањалуци је данас почела прва пословна конференција Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге /АПИФ/, током које ће кроз панел дискусије бити представљени нови правци дјеловања Агенције.

Вршилац дужности директора АПИФ-а Горан Бобар рекао је да конференција “АПИФ 2022” иде у прилог одлуке Владе Републике Српске која је формирала Интерресорну радну групу како би био створен нови централни регистар у који ће у наредне три године бити смјештени сви други регистри који се сада воде у министарствима.

“Циљ нам је да се кроз ову промоцију – шта АПИФ ради, која су достигнућа, шта се може искористити од података и евиденција којима располажемо, у наредном периоду деси и процес стварања овог централног регистра Републике Српске”, рекао је Бобар новинарима.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је АПИФ у протеклих неколико година направио велике помаке, те да регистри који се сада налазе у АПИФ-у у великој мјери служе Републици Српској за израду планова и стратегија у свим областима.

“Наша замисао је да идемо и даље да то усавршимо на много бољи начин. Тако је Влада и формирала комисију да бисмо у наредном периоду добили централни регистар који би био заиста значајан за сва важна планирања и стратегије у свим областима”, рекла је Видовићева.

Помоћник министра привреде Србије Душан Вучковић рекао је да су немјерљиве користи које грађани и државне службе имају од агенција као што је АПИФ.

“Сви подаци који се обрађују у регистрима у Србији су веома важни, не само за статистику Србије, него и за друга министарства која из тих података могу да планирају одређене правце”, рекао је Вучковић.

Регистратор у Агенцији за привредне регистре Србије Миладин Маглов рекао је да ће на конференцији учествовати у панел дискусији о важности података у стратешком планирању.

“Стратешко планирање је једна од ствари због којих смо данас овђе. Због тога да АПИФ као једну веома битну агенцију у склопу свих државних органа Републике Српске унаприједимо и пружимо некакву помоћ у њиховом даљем ангажовању и реформама”, истакао је Маглов.

Конференцији је присуствовао и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.