Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас у Бањалуци да ће рјешење о геолошком истраживању на подручју општине Петрово бити стављено ван снаге, те да ће тиме истраживање бити окончано.

Ђокић је, након данашњег разговора са представницима Еколошког удружења “Озренски студенац” из Петрова, рекао да је Министарство, када је издало рјешење о геолошком истраживању, поступало у складу са прописима којим је уређена та област.

Он каже да је Министарство имало сагласност локалне заједнице када је одобрило истраживање, истичући да је након неког времена та сагласност повучена.

Ђокић је навео да компанија “Медени бријег”, која је била носилац овог истраживања, није у свим сегментима испунила неке формалне услове и тиме се стварају услови да се ово рјешење може ставити ван снаге.

“Имајући у виду општи контекст који је настао претходних мјесеци, цијенећи и рад овог удружења и ставове народних посланика који долазе са овог продручја, а наравно гледајући и сагледавајући овај пројекат и све оно што је за њега везано, желим јавно да кажем да ћемо ставити ван снаге то рјешење о истаживању и да ће оно бити на тај начин окончано”, рекао је Ђокић новинарима у Народној скупштини Републике Српске.

Он је додао да ће се у будућности видјети на који ће се начин неко други односити према евентуалном развоју пројекта истраживања на наведеном локалитету.

Један од оснивача Еколошког удружења “Озренски студенац” Зоран Пољашевић поздравио је одлуку министра и рекао да је главна брига овог удружења произашла из њихових увјерења да се у поменутим истаживањима ради о потенцијалној експлоатацији канцерогених материјала.